Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, υπάρχει καταγγελία από μέλη του ΟΗΕ για χρηματισμό μελών του Λιβυκού Συμβουλίου που εξέλεξε τον νέο μεταβατικό πρωθυπουργό.
Τα μέλη του ΟΗΕ ανακάλυψαν ότι κατά τις συνομιλίες στην Τυνησία τουλάχιστον τρεις συμμετέχοντες δέχτηκαν από 150 ως 200 χιλιάδες δολάρια από δύο άλλους συμμετέχοντες, για να ψηφίσουν υπέρ της εκλογής του Abdul-Hamid Dbeibah στη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού.
Τα μέλη του ΟΗΕ θα δημοσιεύσουν την έκθεσή τους για το θέμα μέσα στον Μάρτιο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε έντονη λογομαχία σε μέλη μίας αντιπροσωπείας στο λόμπι του ξενοδοχείου Four Seasons στην Τύνιδα, όταν έμαθαν ότι άλλοι συμμετέχοντες έλαβαν 500 χιλιάδες δολάρια για να ψηφίσουν τον Abdul-Hamid Dbeibah, ενώ εκείνοι το έκαναν για μόλις 200 χιλιάδες.
Οι μάρτυρες που μίλησαν για το περιστατικό υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν πως κάποιοι φώναζαν για «απαράδεκτη διαφθορά, την ώρα που η Λιβύη βρίσκεται σε μεγάλη κρίση».
Λιβυκές οργανώσεις έχουν καταγγείλει εκτεταμένη διαφθορά κατά την επιλογή των αξιωματούχων που θα αποφάσιζαν το μέλλον της Λιβύης και ζητούν είτε την καθαίρεση του νέου πρωθυπουργού, είτε την απόσυρση των κατηγοριών για δωροδοκία.
Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Λιβύη Stephanie Williams, είπε στους δημοσιογράφους πως έχει ξεκινήσει έρευνα για διαφθορά.
Το νέο Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης και ο νέος Πρωθυπουργός, κάλεσε τον ΟΗΕ να αποκαλύψει άμεσα τα αποτελέσματα της έρευνας για διαφθορά. Επίσης ανακοινώθηκε πως όποιος αποδειχθεί ένοχος, δεν θα αναλάβει καμία θέση ευθύνης και θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στην έκθεση του ΟΗΕ, στην οποία επιβεβαιώνεται ότι οι ψήφοι των τριών τελευταίων συμμετεχόντων εξαγοράστηκαν.
Το μεγάλο ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει ο ΟΗΕ είναι από ποιους εξαγοράστηκαν οι ψήφοι. Ποιοι έδωσαν τα χρήματα ώστε να εκλεγεί ο Abdul-Hamid Dbeibah. Μέχρι πριν την έναρξη του Συμβουλίου υπό τον ΟΗΕ, επικρατέστερο σχέδιο θεωρούνταν αυτό του Υπουργού Εσωτερικών από την Τρίπολη Fathi Bashagha και του Προέδρου της Βουλής από τη Βεγγάζη Ageela Saleh. Οι δύο πολιτικοί θεωρούνταν πως μπορούσαν να ενώσουν ξανά τη χώρα.
Υπενθυμίζεται πως ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης δείχνει με τις δηλώσεις του να είναι φιλότουρκος και να προτίθεται να συνεχίσει την πολιτική του Σάραζ. Ο Abdul-Hamid Dbeibah δεν θέλει να καταργήσει το παράνομο μνημόνιο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας στον στρατιωτικό τομέα.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Με πληροφορίες από Guardian και Libya Observer
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου