Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να πάρει πίσω μετανάστες από την Ελλάδα

Η Ευρωπαία επίτροπος εσωτερικών Ylva Johansson είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να τιμήσει την συμφωνία του 2016 και να πάρει πίσω όσους μετανάστες απέτυχαν να λάβουν άσυλο και βρίσκονται στα Ελληνικά νησιά. Για τον λόγο αυτό θα ταξιδέψουν στην Τουρκία Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την επόμενη εβδομάδα.


Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν στην Τουρκική κυβέρνηση εχθές Δευτέρα, ότι θα πρέπει «επειγόντως» να αρχίσει να δέχεται πίσω μετανάστες από την Ελλάδα, που κρατούνται σε διάφορα κέντρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW.

Η ΕΕ είχε συμφωνήσει με την Τουρκία το 2016 ότι οι μετανάστες που δεν θα λάμβαναν άσυλο και είχαν περάσει στα Ελληνικά νησιά, θα επέστρεφαν στην Τουρκία.

Όμως υπήρξε ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου με την Τουρκία για θέματα δεκαετιών πάνω στη θαλάσσια δικαιοδοσία, αναφέρεται στο δημοσίευμα της DW.

«Καλώ την Τουρκία να ξαναρχίσει επειγόντως την επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα» είπε από την Λέσβο η Ylva Johansson, Επίτροπος Εσωτερικών της ΕΕ. Στην Λέσβο βρίσκονται περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο.

Η έκκληση της Ylva Johansson έγινε καθώς η Ursula von der Leyen και ο Charles Michel θα επισκεφτούν την Τουρκία για να έχουν συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν για περιφερειακά θέματα και τη μετανάστευση. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχαν τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας νωρίτερα τον Μάρτιο.

Όμως, η Τουρκία, που είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, δεν έχει πραγματοποιήσει επίσημη σύνοδο με τους επικεφαλής της ΕΕ από τον Μάρτιο του 2020, όταν η Ursula von der Leyen και ο Charles Michel επισκέφτηκαν την Άγκυρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που προστατεύει τις γυναίκες από τη βία, κάτι που προκάλεσε σφοδρή κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΕΕ ανακοίνωσε την Δευτέρα πως θα χρηματοδοτήσει με 276 εκατομμύρια ευρώ την δημιουργία νέων δομών για μετανάστες στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, όπου υπολογίζεται πως φιλοξενούνται περίπου 14.000 μετανάστες.

Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευση Νότης Μηταράκης κάλεσε την Τουρκία να δεχτεί πίσω 1450 μετανάστες, των οποίων η αίτηση για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί. Ο Υπουργός είπε επίσης πως ετοιμάζονται νέα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, με το κέντρο της Σάμου να ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, ενώ τα άλλα στην Κω και την Λέρο τον Σεπτέμβριο.

Οι κάτοικοι των νησιών διαμαρτύρονται για την δημιουργία κέντρων μεταναστών στα νησιά που αποτελούν έδαφος της ΕΕ. Στη Λέσβο, η διαδήλωση είχε επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη. Η κατασκευή νέων κέντρων στα νησιά, είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία επεισοδίων και συγκρούσεων μεταξύ των κατοίκων και της αστυνομίας.

Ο Νότης Μηταράκης αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι η Ελλάδα επαναπροωθεί παράνομα και βιαίως παράνομους μετανάστες πίσω στην Τουρκία.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι προκαλούμε απώλειες εκατομμυρίων ευρώ στους λαθροδιακινητές, οι οποίοι μάλλον ευθύνονται για τα fake news κατά της Ελλάδας» είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητες έρευνες από την Ελληνική Δικαιοσύνη και την Frontex δεν βρήκαν οποιαδήποτε παραβίαση του Διεθνούς δικαίου από τις Ελληνικές Αρχές και τις Ελληνικές Δυνάμεις φύλαξης των συνόρων.

«Υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, που πρέπει να εξεταστούν με προσοχή» είπε η Ευρωπαία Επίτροπος, καθώς ανησυχούμε για τις σχετικές ανακοινώσεις του ΟΗΕ για τους μετανάστες.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και πρέπει να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτά τα δύο πάνε μαζί και δεν αναιρεί το ένα το άλλο» κατέληξε η Ylva Johansson.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου