Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Jerusalem Post: Η Τουρκία προσπαθεί να διαβάλλει Αίγυπτο και Ελλάδα με φανταστικές συμφωνίες για ΑΟΖ

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία τον Αύγουστο του 2020, μαζί με τη Γαλλία, τα ΗΑΕ και την Κύπρο, που καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα, τον περασμένο Μάιο.


Του Seth Frantzman για την Jerusalem Post.
Μετάφραση: cosmostatus


Η Τουρκία εφηύρε μια νέα «συμφιλίωση» μετά την περυσινή αποτυχημένη διάδοση προπαγάνδας για δήθεν «συμφιλίωση» με το Ισραήλ.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού η Άγκυρα είδε ότι ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις Αμερικανικές εκλογές και οι μέρες της στενής της συνεργασίας με τον Ντόναλντ Τραμπ τελείωναν, προσπάθησε να εξαπατήσει το Ισραήλ με μια «θαλάσσια συμφωνία». Όμως, το Ισραήλ έχει ήδη στενές σχέσεις με την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα και έχει ορίσει τις οικονομικές ζώνες μαζί τους.

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος αναπτύσσουν έναν αγωγό μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν πέρυσι και ανήκουν στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία προσπάθησε να διαταράξει αυτές τις σχέσεις τον Δεκέμβριο του 2019 μέσω της υπογραφής συμφωνίας με τη Λιβύη, αγγίζοντας τις ειρηνικές συμφωνίες που έχουν συνάψει το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αίγυπτος, για να αρπάξει τον έλεγχο της θάλασσας.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία τον Αύγουστο, μετά την καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στη θάλασσα τον Μάιο, μαζί με την Γαλλία, τα ΗΑΕ και την Κύπρο. Η Τουρκία απάντησε με απειλές κατά της Ελλάδας και οι δύο χώρες έφτασαν κοντά στην σύγκρουση. Υπήρξε επίσης και εμπλοκή της  Γαλλίας.

Τότε η Άγκυρα άλλαξε πορεία και από τις απειλές πέρασε στην διακίνηση ψευδών ειδήσεων. Κατασκεύασε ιστορίες στα Ισραηλινά ΜΜΕ, στις οποίες εξαφανίζονταν τα δικαιώματα της Κύπρου στη Μεσόγειο και την ΑΟΖ. Επίσης εμφανίστηκε μια μαγική συμφωνία Ισραήλ – Τουρκίας για θαλάσσια σύνορα. Αλλά το Ισραήλ απέρριψε την συμφωνία, καθώς δεν αποτελεί θαλάσσιο γείτονα της Τουρκίας, παρά τους χάρτες που παρουσίασε η Τουρκία και αγνοούσαν την Κύπρο.

Τώρα, η Τουρκία κάνει το ίδιο εμπλέκοντας την Αίγυπτο. Αυτό έγινε μετά το Φόρουμ «Φιλία» στην Αθήνα, όπου έγινε σαφές το ότι η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και άλλες χώρες δημιουργούν ένα σύστημα συμμαχίας κοινών συμφερόντων.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τα αγγλόφωνα ΜΜΕ που την υποστηρίζουν για να διαδώσει το τελευταίο της αφήγημα.

«Η Τουρκία θα μπορούσε να υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες» έγραψε το Anadolu, που αποτελεί κρατικό φερέφωνο.

«Η Ελλάδα ανησυχεί καθώς η Αίγυπτος ευθυγραμμίζεται με την Τουρκική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο» έγραψε η φιλοκυβερνητική Daily Sabah.

«Ψήνεται η Αίγυπτος από την Τουρκική πρόταση για την Ανατολική Μεσόγειο;» αναρωτήθηκε το κρατικό TRT.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ απόδειξη ότι η Άγκυρα και το Κάιρο θα μπορούσαν να υπογράψουν συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες και θα αποτελούσε παράδοξο για την Αίγυπτο να αντιστρέψει τα τόσα χρόνια ευθυγράμμισης με την Ελλάδα και την Κύπρο, για να εμπλακεί σε μια συμφωνία που αρνείται τα οικονομικά δικαιώματα της Κύπρου και στέφεται κατά της Ελλάδας.

Η περίεργη προσέγγιση της Τουρκίας, παρόμοια με την προσέγγιση προς το Ισραήλ τον περασμένο Δεκέμβριο, έρχεται μόνο για να αφηγείται η Τουρκική κυβέρνηση στα ΜΜΕ την ύπαρξή της, καθώς όλα τα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι συμβαίνει και μετά η ιστορία γίνεται «πραγματικότητα» χωρίς ποτέ να έχει συμβεί κάτι. Το ίδιο ακριβώς συνέβη στην προσπάθεια εξαπάτησης του Ισραήλ και των Ισραηλινών ΜΜΕ με την κατά φαντασία συμφωνία, που δεν είχε ποτέ την παραμικρή πιθανότητα να πραγματοποιηθεί.

Η Τουρκία «συμφιλιώνεται», αλλά οι περισσότερες χώρες που έχουν εμπειρία από  Τουρκική συμπεριφορά, συκοφαντία, προσβολές και τρομοκράτηση από το καθεστώς της Άγκυρας, γνωρίζουν πως δεν υπάρχει συμφιλίωση. Η Τουρκία απλώς ρίχνει ιδέες για να πετύχει αυτό που θέλει.

Σε κάθε «συμφωνία» κρύβονται τεράστιες απαιτήσεις στην Μεσόγειο, πολύ πέρα από τα δικαιώματα που έχει η Τουρκία και ποδοπατά την Κύπρο και την Ελλάδα. Η Αίγυπτος και το Ισραήλ, δεν θα κερδίσουν τίποτα από τις συμφωνίες με την Τουρκία, επειδή έχουν ήδη εδραιώσει τις ΑΟΖ τους. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσει μαζί τους η Άγκυρα, επειδή οι ακτές της Ελλάδας και της Κύπρου βρίσκονται πιο κοντά.

Αυτό σημαίνει πως η Τουρκία διακινεί ιδέες για να αποκτήσει πρόσβαση σε ύδατα στα οποία δεν έχει δικαιώματα και δεν δίνει τίποτε σε αντάλλαγμα. Η Γαλλία γνωρίζει το παιχνίδι «συμφιλίωσης» καλά και έχει ζητήσει από την Τουρκία να αλλάξει εμπράκτως, όχι μόνο στα λόγια και να συνεχίσει στον δρόμο αυτό.

Η Τουρκία φιλοξενεί τους τρομοκράτες της Χαμάς και οι πρόσφατες απειλές για «απελευθέρωση» της Ιερουσαλήμ από τον Ισραηλινό έλεγχο αποτελούν λόγο στασιμότητας. Με παρόμοιο τρόπο, απείλησε την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Αυτά δεν ξεχνιούνται.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου