Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Υπέρ Ελλάδος και Κύπρου και κατά Τουρκίας οι ΗΠΑ; Θα δείξει…

Κατά της Τουρκίας και υπέρ της Ελλάδος και της Κύπρου τάχθηκε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.


Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επέκρινε την Άγκυρα για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και γενικότερα για τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα εναντίον της χώρας μας. Όπως εξήγησε, οι συγκεκριμένες κινήσεις σε συνδυασμό με την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 δεν συνάδουν με τις νατοϊκές δεσμεύσεις της Τουρκίας.

«Έχουμε επικρίνει ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις νατοϊκές της δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των προκλητικών ενεργειών της εναντίον της Ελλάδας και των παραβιάσεων του εναέριου της χώρου» είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Παρακολουθούσαμε με πραγματική ανησυχία τον τελευταίο χρόνο και φυσικά πιο πρόσφατα, ορισμένες από τις ενέργειες που έγιναν στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα από την Τουρκία, όσον αφορά διάφορους ισχυρισμούς και είναι πολύ σημαντικό οι ΗΠΑ να σταθούν και να εμπλακούν προωθώντας τη σταθερότητα της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των μερών στην Ανατολική Μεσόγειο και επιμένοντας ότι τυχόν διαφορές που θα προκύψουν θα επιλυθούν ειρηνικά, διπλωματικά, όχι στρατιωτικά, όχι μέσω προκλητικών ενεργειών», τόνισε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

«Έχουμε επικρίνει ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκικών, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ή τις δεσμεύσεις ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και περιλαμβάνουν προκλητικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας, όπως παραβιάσεις του εναέριου χώρου» πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Σχετικά με το Κυπριακό, υπενθύμισε ότι είναι ένα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί προσωπικά ο πρόεδρος Μπάιντεν και «το λαμβάνει πολύ, πολύ σοβαρά» υπόψη.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό που θα ενώνει την Κύπρο σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Θα επιδιώξουμε να προωθήσουμε αυτήν την προοπτική, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του κρίσιμου ρόλου των Ηνωμένων Εθνών καθώς και της άμεσης εμπλοκής των Αμερικανών σε αυτήν την προσπάθεια. Νομίζω, λοιπόν, ότι θα δείτε την πλήρη εμπλοκή της αμερικανικής διπλωματίας» είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Μπλίνκεν μίλησε για αισιοδοξία στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, καθώς εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί μείωση της έντασης και ότι η Άγκυρα προσπαθεί να υιοθετήσει μια πιο παραγωγική προσέγγιση.

«Πιστεύω ότι σημειώθηκε μία θετική εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες με σημαντική μείωση της θερμοκρασίας (έντασης) σε αυτά τα θέματα και με την Τουρκία να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους, προσπαθώντας να προχωρήσει με έναν πιο παραγωγικό τρόπο. Επομένως, είναι κάτι που το υποστηρίζουμε πολύ και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τα πράγματα να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

Το κατά πόσο θα μπορέσουν οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο και να αναγκάσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει να προσπαθεί να κλέψει τμήματα της Ελληνικής και της Κυπριακής ΑΟΖ, αναμένεται να φανεί τους επόμενους μήνες.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Με πληροφορίες από τα ΑΠΕ-ΜΠΕ και Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου