Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Με Rafale μπορούμε να έχουμε και nEUROn αλλά … το εξετάζουμε…

Με την απόκτηση των διθέσιων Rafale, η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει το stealth ευρωπαϊκό και οπλισμένο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος nEUROn, στο οποίο η ΕΑΒ ήταν συμπαραγωγός, αλλά … «θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας στο FCAS».


Ενώ η ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού οπλισμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους nEUROn ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και σύμφωνα με τις δοκιμές που έγιναν σε Ευρωπαϊκό έδαφος, το nEUROn είναι πράγματι stealth, η παραγωγή του έχει ανασταλεί.

Το συγκεκριμένο αεριωθούμενο τύπου stealth Unmanned Combat Aerial Vehicle (UCAV) αποτέλεσε συμπαραγωγή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ελλάδας και της Ελβετίας. Η ανάπτυξή του ξεκίνησε το 2005 και μέχρι το 2020 οι δοκιμές έδειξαν πως η ανάπτυξή του ήταν απόλυτα επιτυχής. Όμως, επειδή όπως φαίνεται, στην Ευρώπη δεν ενδιαφέρονται για εμπορικά αποτελέσματα, αλλά μόνο για έρευνα, το nEUROn έχει αφεθεί στην άκρη.

Η Ελλάδα έχει δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξή του. Η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη για το πίσω τμήμα της ατράκτου, τον σωλήνα της εξάτμισης, τον σχεδιασμό και την διαχείριση της πλατφόρμας δοκιμών παγκόσμιας ολοκλήρωσης.

Το nEUROn έχει μήκος περίπου 10 μέτρα, άνοιγμα πτερύγων 10 μέτρα και δεν διαθέτει κάθετο πτερύγιο. Το βάρος του είναι 4,5 τόνοι, ενώ μπορεί να μεταφέρει στο εσωτερικό του, οπλικό φορτίο βάρους 6 τόνων. Μπορεί να μετά για πολλές ώρες με τις 2 μηχανές τζετ που διαθέτει με ταχύτητες της τάξης των 0,8 mach.Το UCAV nEUROn αποδείχτηκε πως είναι μη ανιχνεύσιμο από τα αντίπαλα ραντάρ (είναι stealth) και δύναται να πραγματοποιήσει σημαντικότατες αποστολές κρούσης.

Η πλοήγησή του μπορεί να γίνει είτε από επίγειο σταθμό, είτε από τον δεύτερο πιλότο ενός διθέσιου Rafale. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει πως ένα Rafale, που διαθέτει εξαιρετικά αντίμετρα κατά των εχθρικών ραντάρ, μπορεί να κινείται σχεδόν αμέριμνο κάπου στο Ανατολικό Αιγαίο και να κατευθύνει 2 nEUROn στα βάθη της Μικράς Ασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αυτό που έχει γίνει πρόσφατα γνωστό είναι ότι οι κινητήρες του nEUROn μπορεί να είναι ίδιοι με των Rafale, καθιστώντας το πακέτο Rafale – nEUROn εξαιρετικό και ταυτόχρονα θανατηφόρο και δύσκολα αντιμετωπίσιμο συνδυασμό. Επίσης, η συντήρησή τους θα είναι τουλάχιστον συμφέρουσα, εφόσον θα διαθέτουν τον ίδιο κινητήρα.

Όμως, εκεί στην κυβέρνηση, αδυνατούν να σκεφτούν τα αυτονόητα, όπως κάνουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Θα πρέπει να ζητηθεί από τη Γαλλική Dassault η άμεση αξιοποίηση του nEUROn και η παραγωγή του για την Ελλάδα. Το nEUROn έχει ήδη περάσει όλες τις απαραίτητες δοκιμές και ουσιαστικά είναι πιστοποιημένο.

Στα τέλη του 2020, Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με ερώτησή τους στη Βουλή, ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι γίνεται με την πρόοδο του nEUROn, στο οποίο συμπαραγωγός χώρα είναι η Ελλάδα. Ο Υπουργός Άμυνας απάντησε, αλλά η απάντηση προκαλεί εκνευρισμό και απορία στους Έλληνες που αγωνιούν για την ασφάλεια της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Άμυνας, μεταξύ άλλων, απάντησε ότι «Η ΕΑΒ ΑΕ ως μέλος του consortium των εταιρειών, οι οποίες με επικεφαλής την εταιρεία Dasault Aviation (Γαλλία) ανέπτυξαν το πρωτότυπο UCAV nEUROn, συμμετείχε στις δοκιμές που διεξήχθησαν κατά την διάρκεια της ανάπτυξης και η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΘΑ παρέλαβε τα συμβατικώς προβλεπόμενα παραδοτέα. Συνεπώς, η συμμετοχή του ΥΠΕΘΑ στην εξέλιξη του προγράμματος UCAVn EUROn έχει ολοκληρωθεί.
Τέλος, υφίσταται προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης μέσω του νέου προγράμματος FCAS, αφού πρώτα κοινοποιηθούν τα απαραίτητα στοιχεία του εν λόγω προγράμματος και τα επεξεργαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ, οπότε και θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας στο FCAS
».

Για ποιο λόγο «θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας στο FCAS» και δεν προωθείται η άμεση υλοποίηση του προγράμματος και η παραγωγή του nEUROn; Μήπως η προμήθεια ξένων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών έχει «πλεονεκτήματα» που αδυνατούν να αντιληφθούν οι Έλληνες; Για ποιο λόγο δεν στηρίζεται η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και η ΕΑΒ, ενώ ταυτόχρονα απαξιώνονται τα εκατομμύρια που έδωσε η Ελλάδα για την ανάπτυξη του nEUROn;

Τώρα είναι η απόλυτη ευκαιρία για να αποδείξει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ότι δεν κάνει μόνο διαχείριση της χώρας και ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας και ικανότητας.

Δείτε το βίντεο που αφορά το Rafale και το nEUROn ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




2 σχόλια:

  1. πτώση μεγάλη έχει το blog σου Διηνέκη. Δεν τραβά πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ για την πληροφόρηση.
      Κάτι παραπάνω θα ξέρετε εσείς.

      Διαγραφή