Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να πιέσει τους Σκωτσέζους να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτό υποστηρίζει ο Azeem Ibrahim στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο Foreign Policy.
Η ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας θα αποτελέσει γεωπολιτική καταστροφή για το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την ίδια τη Σκωτία υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, καθώς θα εξουδετερωθεί παγκοσμίως η στρατιωτική και διπλωματική ισχύς του Ηνωμένου Βασιλείου και θα απογυμνώσει τις ΗΠΑ από τον πιο αφοσιωμένο σύμμαχο, έναν σημαντικότατο σύμμαχο στην αμυντική δομή των ΗΠΑ.
Στην περίπτωση ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας, η πυρηνική δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου θα βρισκόταν υπό διάλυση, επειδή η Ναυτική Βάση στο Faslane όπου αράζουν τα πυρηνικά υποβρύχια Trident βρίσκεται στη Σκωτία. Η κυβέρνηση του Λονδίνου θα αναγκαζόταν να στείλει τα υποβρύχια αλλού, αλλά δεν υπάρχει ιδανική τοποθεσία πουθενά στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο για να δημιουργηθεί κατάλληλη ναυτική βάση.
Στο άρθρο υποστηρίζεται ότι στην περίπτωση που η Σκωτία ανεξαρτητοποιηθεί πιθανότατα θα αναζητήσει συμμαχίες και χρήματα από χώρες που είναι εχθρικές στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) και τις ΗΠΑ. Η Σκωτία θα χρειαστεί χρήματα για να σταθεί η οικονομία της και να δημιουργήσει στρατό. Χρήματα διαθέτει η Ρωσία και η Κίνα. Ειδικά η Κίνα με τα δισεκατομμύρια που διαθέτει, θα μπορούσε πολύ εύκολα να δέσει την Σκωτία στο εμπορικό της άρμα. Επίσης και η Ρωσία θα μπορούσε να αποκτήσει σημαντική επιρροή. Ήδη πολιτικοί του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, συνεργάζονται με το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today (RT) μέσω προγραμμάτων.
Ταυτόχρονα, η θέση του ΗΒ ως μόνιμο μέλος του συμβουλίου ασφαλείας στον ΟΗΕ θα είναι επισφαλής, καθώς όντας αποδυναμωμένο πολιτικά και στρατιωτικά, θα βρεθεί στο στόχαστρο χωρών όπως η Ινδία.
«Οι συνέπειες της ανεξαρτησίας της Σκωτίας θα αποτελέσουν έναν σενάριο όπου όλοι θα είναι χαμένοι: η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και οι Σκωτσέζοι. Θα δράσει μόνο ως ευκαιρία για τη Μόσχα και το Πεκίνο που νοιάζονται μόνο για ευκαιρίες που θα εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των Σκωτσέζων ή οποιουδήποτε άλλου στον Δυτικό κόσμο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του Foreign Policy.
Από την μεριά της Ουάσιγκτον, ο χρόνος και η ενέργεια που θα καταναλωθούν για να μετριαστούν οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της εξόδου της Σκωτίας από το ΗΒ, μπορεί να εκτροχιάσουν τις προσπάθειές της για την ανοικοδόμηση των συμμαχιών της, εξαιτίας της πολιτικής Τραμπ.
Η παγκόσμια δύναμη των ΗΠΑ βρίσκεται σε καθοδική πορεία λόγω του διαλυμένου συστήματος συμμαχιών των ΗΠΑ μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, με συνέπειες όχι μόνο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και για την ασφάλειά τους, αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.
«Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει το χάος του παγκόσμιου κενού εξουσίας που άφησε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να ανοικοδομήσουν μια βελτιωμένη νέα παγκόσμια τάξη, βασισμένη σε κανόνες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, την οποία θα εγγυάται και πάλι ο στρατός των ΗΠΑ, με την υποστήριξη του δικτύου των συμμαχιών που κράτησαν μαζί τον ελεύθερο κόσμο, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» τονίζεται στο δημοσίευμα.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί σημαντικό κόμβο στο δίκτυο αυτών των συμμαχιών, καθώς είναι η μόνη χώρα που έμεινε πιστή στις ΗΠΑ ακόμη και την εποχή Τραμπ, ενώ άλλοι παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως οι Ευρωπαϊκές χώρες, η Ιαπωνία και το Ισραήλ, ακολούθησαν τα δικά τους συμφέροντα και απομακρύνθηκαν από την Ουάσιγκτον. Η πιθανότητα ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας απειλεί να αφήσει αδύναμο και άχρηστο το ΗΒ στο έργο της παγκόσμιας επαναδημιουργίας, ειδικά στο κρίσιμο σημείο, όταν θα χρειάζεται ιδιαίτερα» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Foreign Policy.
Για το λόγο αυτό, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να προσέχει πολύ στενά τι συμβαίνει με την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ενώ η προσωπική του ανάμειξη στο θέμα και οι εξηγήσεις που θα μπορούσε να δώσει στους Σκωτσέζους για τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει η ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, θα ακουστούν και θα είναι καταλυτικές.
Αυτό που διαπιστώνει ο ουδέτερος, ακόμη και ο φίλα προσκείμενος στις ΗΠΑ αναγνώστης του άρθρου είναι ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα δικά τους συμφέροντα και την δική τους ασφάλεια, με τον τρόπο βέβαια που οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται την ασφάλεια. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν ενοχληθεί από την αλλαγή πλεύσης πολλών παραδοσιακών συμμάχων τους, που (επιτέλους) κοίταξαν πρώτα τα δικά τους συμφέροντα, προκαλεί ανησυχία. Από την άλλη όμως, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν την δική τους ατζέντα, καθώς διαπιστώθηκε κενό στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, που προφανώς άφησε και κενά ασφαλείας στους συμμάχους των ΗΠΑ.
Ας θυμηθούμε όμως τι έλεγε ο Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα της ασφάλειας των συμμάχων των ΗΠΑ: «οι ΗΠΑ δεν θα πληρώνουν για την ασφάλεια των συμμάχων τους. Θα πρέπει να πληρώσουν μόνοι τους» αναφερόμενος στο γεγονός πως ελάχιστες χώρες ξόδευαν περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες, όπως προβλέπεται από το σύμφωνο του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που τηρεί τη δέσμευσή της, ενώ πλούσιες χώρες όπως η Γερμανία, βρέθηκαν να ξοδεύουν λιγότερο και από το 1% του ΑΕΠ τους.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου