Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Είναι αυτή η ατζέντα των συζητήσεων Τουρκίας – Αιγύπτου;

Η Αίγυπτος διαψεύδει επαφές με την Τουρκία, αλλά οι Τούρκοι επιμένουν πως μιλάνε. Τώρα, γίνονται γνωστά και τα θέματα των διαβουλεύσεων…


«Η Αίγυπτος αναμένει από οποιαδήποτε χώρα που φιλοδοξεί να δημιουργήσει κανονικές σχέσεις με αυτήν, να τηρήσει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις αρχές της καλής γειτονίας, καθώς και να σταματήσει τις προσπάθειες παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της περιοχής» υποστηρίζουν οι Αιγύπτιοι σύμφωνα με το PhileNews.

Όμως, το LibyaReview αναφέρει ότι πολύ καλά πληροφορημένες πηγές αποκαλύπτουν τα θέματα που θα θέσει η Αιγυπτιακή πλευρά στην Τουρκία στις επερχόμενες συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών.

Ένα θέμα είναι η αποχώρηση όλων των Σύριων μισθοφόρων από τη Λιβύη τους οποίους έστειλε η Τουρκία για να πολεμήσουν στο πλευρό του GNA και ενάντια στον LNA που υποστηρίζει η Αίγυπτος. Η Αίγυπτος θεωρεί πως οι μισθοφόροι αποτελούν ευθεία απειλή κατά της εθνικής της ασφάλειας.

Οι Αιγύπτιοι θα ζητήσουν από τους Τούρκους να σταματήσουν τις προκλητικές δηλώσεις εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας.

Επίσης, οι Αιγύπτιοι θα ζητήσουν από τους Τούρκους την έκδοση 397 καταζητούμενων Αιγυπτίων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία μετά την Επανάσταση της 30ης Ιουνίου. Κάποιοι από τους 397 έχουν ήδη καταδικαστεί από Αιγυπτιακά δικαστήρια σε ισόβια ποινή φυλάκισης ή ακόμη και θάνατο, αναγράφεται στο δημοσίευμα.

Οι πηγές υποστηρίζουν πως η Αίγυπτος θα ζητήσει να σταματήσει η αναμετάδοση τηλεοπτικών καναλιών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των παρακλαδιών της, καθώς επηρεάζουν την κοινή γνώμη κατά της Αιγυπτιακής ηγεσίας και υποκινούν τη βία κατά του Αιγυπτιακού στρατού και της αστυνομίας.

Τα κανάλια αυτά ανήκουν σε μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που ζουν εκτός Αιγύπτου, όπως οι πρώην κοινοβουλευτικοί Ayman Nour, Moataz Matar, Muhammad Nasir, Hamza Zawbaa και άλλοι.

Άραγε, το δημοσίευμα αυτό να αποτελεί μέρος της Τουρκικής προπαγάνδας και προσπάθεια δημιουργίας έντασης στις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ελλάδα ή πραγματικότητα; Η αλήθεια είναι πως τα θέματα αυτά είναι αποκλειστικά διμερή και δεν επηρεάζουν την Ελλάδα. Όμως, εάν πραγματοποιηθούν οι διαβουλεύσεις, τα θέματα θα είναι μόνο αυτά; Στο δημοσίευμα δεν αναφέρονται καθόλου τα θέματα που θέλει να θέσει η Τουρκία στην Αίγυπτο. Άραγε, δεν υπάρχουν πληροφορίες ή εντέχνως δεν δημοσιοποιούνται; Η αλήθεια θα μαθευτεί σύντομα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου