Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Αγωγός φυσικού αερίου EastMed: προβλέπεται μια νέα διαδρομή;

Η Αθήνα και το Κάιρο συζητούν τη δυνατότητα τροποποίησης της διαδρομής του αγωγού φυσικού αερίου που προορίζεται να εξάγει 9 έως 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τα ενεργειακά πεδία της Μεσογείου.


Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της Γαλλικής ιστοσελίδας Mar et Marine που επικαλείται δημοσιεύματα από Το Βήμα και το Euractiv.

Μετάφραση: cosmostatus

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο μεταξύ του Προέδρου της Αιγύπτου Abeld Fattah Al-Sisi και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα.

Έτσι, αντί ο αγωγός να ξεκινήσει από το Ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν (που εκμεταλλεύεται η Noble Energy) για να φτάσει στην Κύπρο, μετά την Ελλάδα και τελικά την Ιταλία, ο αγωγός φυσικού αερίου θα έφευγε από τα ίδια πεδία στη λεκάνη της Λεβαντίνης, αλλά θα περνούσε από την Αίγυπτο, μέσω ενός χερσαίου αγωγού, πριν διασχίσει τη Μεσόγειο προς την Κρήτη, παρακάμπτοντας την Κύπρο.

Πριν από ένα χρόνο, η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία για την κατασκευή αυτού του αγωγού φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Ένα έργο αξίας 7 έως 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για να διασχίσει 1.872 χιλιόμετρα (περνώντας από βάθη κοντά στα 3.000 μέτρα) προκαλώντας σημαντική ένταση με την Τουρκία.

Αποκλείοντας την Κύπρο, ο στόχος θα ήταν ακριβώς ο αποκλεισμός της Τουρκίας, η οποία ελέγχει το βόρειο ένα τρίτο του νησιού από το 1974 και επιδιώκει να διεκδικήσει τα συμφέροντά του.

Η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Λευκωσίας (ΑΟΖ) και πραγματοποιεί εξερευνήσεις στα νερά της, ενώ το Τουρκικό ναυτικό παρενοχλεί τα ερευνητικά πλοία στα νότια του νησιού. Η Τουρκία διαφωνεί συνεχώς για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και διεκδικεί οφέλη από τους φυσικούς πόρους.

Η Λευκωσία αντέδρασε έντονα στους ισχυρισμούς του Ελληνικού τύπου, αρνούμενη την ύπαρξη ενός τέτοιου σεναρίου, λέγοντας ότι «τα σχέδια για τη διαδρομή του EastMed δεν έχουν αλλάξει». Η Κυπριακή Προεδρία, μέσω του εκπροσώπου της, υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτούσε προκαταρκτικές μελέτες στο δρομολόγιο μέσω Κύπρου.

Σχόλιο cosmostatus:
Άραγε το δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, που αναδημοσιεύτηκε και στον Ευρωπαϊκό Τύπο, να αποτελεί ακόμη μία καλοστημένη προβοκάτσια – προπαγάνδα των Τούρκων;
Εχθές, δημοσιεύσαμε ολόκληρο το άρθρο της Jerusalem Post για το πως η Τουρκία προσπαθεί μέσω ανύπαρκτων σεναρίων υποτιθέμενων συμφωνιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, να δυναμιτίσει τις σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση της και να διαψεύσει το δημοσίευμα του Βήματος, πριν να είναι πολύ αργά…

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου