Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Εκτουρκισμός: υποχρεωτικά σχολικά μαθήματα στα Τουρκικά στην κατεχόμενη Συρία

Οι Τούρκοι αποδεικνύουν πως εισέβαλαν στην βόρεια Συρία για να την κατακτήσουν και να την μετατρέψουν σε Τουρκική επαρχία.


Οι οικογένειες των μαθητών στην πόλη Αζάζ της κατεχόμενης από τους Τούρκους Βόρειας Συρίας παραπονιούνται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους καθώς έχουν υποχρεωθεί να μάθουν την Τουρκική γλώσσα, σύμφωνα με δημοσίευμα του North Press Agency.

Από τις αρχές του 2017 η εκμάθηση της Τουρκικής γλώσσας έχει γίνει υποχρεωτική στα σχολεία της Τουρκοκρατούμενης βόρειας Συρίας. Πολλά από τα σχολικά βιβλία είναι στην Τουρκική γλώσσα και γίνεται εκτουρκισμός του πληθυσμού, σε μια προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού καθεστώτος.

Η Τουρκική γλώσσα είναι υποχρεωτική σε όλες τις τάξεις και αποτελεί κύριο κριτήριο για να προβιβαστούν οι μαθητές στην επόμενη τάξη. Έτσι, οι επιδόσεις των μαθητών έχουν πέσει, καθώς αδυνατούν να μάθουν τα μαθήματά τους σε μια γλώσσα που δεν μιλούν!

Οι κάτοικοι της πόλης Αζάζ διαμαρτύρονται καθώς τα παιδιά τους έχουν υποχρεωθεί να μάθουν μία άγνωστη ξένη γλώσσα, την Τουρκική. Όμως η εκμάθησή της είναι δύσκολη, καθώς ούτε οι δάσκαλοι την γνωρίζουν, ενώ τα φροντιστήρια κοστίζουν.

Ακτιβιστές και παρατηρητές πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει θέσει σε εφαρμογή την τουρκοποίηση της βόρειας Συρίας, μέσω της εκπαίδευσης. Η Τουρκοποίηση του πληθυσμού εντάσσεται στο σχέδιο προσάρτησης τμημάτων της Συρίας στην Τουρκία, όπως ακριβώς έγινε το 1936 με την επαρχία της Αλεξανδρέττας.
 
Η Τουρκία εισέβαλλε στην βόρειο Συρία με το πρόσχημα της παροχής προστασίας και ασφάλειας από τους τρομοκράτες. Όμως πολλοί Σύριοι ακτιβιστές πιστεύουν ότι πρόκειται για εισβολή και προσάρτηση Συριακών εδαφών στην Τουρκική επικράτεια, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει και στο cosmostatus. Η Τουρκία δύσκολα εγκαταλείπει τα εδάφη στα οποία εισβάλλει. Τραγικό παράδειγμα αποτελεί η Κύπρος.

Τον Αύγουστο του 2020 ο Γερμανικός ιστότοπος Merkur ανέφερε ότι οι Τουρκικές δυνάμεις κατοχής στη Συρία επηρεάζουν πολιτιστικά και πολιτισμικά την περιοχή, η Τουρκική γλώσσα διδάσκεται στα σχολεία, διαδίδεται η Τουρκική έκδοση του Ισλάμ και οι συναλλαγές γίνονται με Τουρκικές λίρες αντί για το νόμισμα της Συρίας.

Στην Αζάζ έχουν δημιουργηθεί πολλά κέντρα διδασκαλίας της Τουρκικής γλώσσας και βιβλιοθήκες. Το Πολιτιστικό Κέντρο Ανατολή (Anadolu) είναι τι πρώτο κέντρο διδασκαλίας της Τουρκικής γλώσσας. Υπάρχουν και άλλα κέντρα, όπως και ιδιώτες δάσκαλοι που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα Τουρκικών. Το ελάχιστο για κάθε επίπεδο εκμάθησης της Τουρκικής γλώσσας σε ιδιαίτερα μαθήματα κοστίζει 100 Τουρκικές λίρες (περίπου 10 ευρώ).

Καθώς προωθείται ο εκτουρκισμός των κατεχομένων περιοχών της Συρίας, υψώνεται η Τουρκική σημαία στο κέντρο των πόλεων, σε επίσημα κτίρια και σχολεία. Η ονομασία των κτιρίων και των υπηρεσιών, πλέον αναγράφεται στα Αραβικά και στα Τουρκικά, ενώ υπάρχουν παντού οι φωτογραφίες του Ταγίπ Ερντογάν και του Μουσταφά Κεμάλ του επονομαζόμενου παταρούλη της Τουρκίας (ατατούρκ).

Οι δάσκαλοι παραπονιούνται ότι για τη διδασκαλία της Τουρκικής γλώσσας προσλαμβάνονται απλώς απόφοιτοι γυμνασίου. Επειδή όμως γνωρίζουν κάποια Τουρκικά γίνονται δάσκαλοι, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το πόσο ικανοί είναι να διδάξουν.

Όσοι διαθέτουν κάποια χρήματα αναγκάζονται να κάνουν στα παιδιά τους ιδιαίτερα μαθήματα εκμάθησης της Τουρκικής γλώσσας, με κόστος 200 Τουρκικές λίρες (περίπου 20 ευρώ).

Οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από το Χαλέπι υποφέρουν από την επιβολή της Τουρκικής γλώσσας στα σχολεία όλων των βαθμίδων και σε όλες τις τάξεις. Κανείς δεν γνωρίζει Τουρκικά, ούτε οι δάσκαλοι, ούτε οι γονείς, ούτε τα παιδιά. Ο εκτουρκισμός της κατεχόμενης Συρίας προχωρά. 

Οι οργανώσεις που δήθεν κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνουν τα στραβά μάτια όταν πρόκειται για την Τουρκία. Αποδεικνύεται ότι οι ΜΚΟ και οι οργανώσεις που τρέχουν προς βοήθεια των κατατρεγμένων, απλώς ακολουθούν τις διαταγές των κυβερνήσεών τους.

Εάν οι Ευρωπαϊκές χώρες που δήθεν νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποφασίσουν να βάλουν τέλος στα βάσανα των ανθρώπων της Συρίας που προέρχονται από τον Τουρκικό στρατό κατοχής, θα στείλουν ΜΚΟ στη Συρία.

Όμως, το πιο πιθανό είναι, οι ΜΚΟ να αρχίζουν να διδάσκουν Τουρκικά στους Σύριους, παρά να αναγκάσουν την Τουρκία να σταματήσει τον εκτουρκισμό των Αράβων της κατεχόμενης Συρίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου