Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Διαχρονικά Τουρκικά σχέδια εισβολής στην Ελλάδα / κατάληψης νησιών

Δεν αποτελεί πλέον είδηση ο σχεδιασμός της Τουρκίας για εισβολή στην Ελλάδα και κατάληψη νησιών. Την τελευταία δεκαετία έχουν αποκαλυφθεί Τουρκικά σχέδια εισβολής στην Ελλάδα. Το 2003 μέσω Βουλγαρίας η επιχείρηση Suga, το 2014 η επιχείρηση Çaka Bey και η πλέον πρόσφατη επιχείρηση κατάληψης 131 νησιών και βραχονησίδων.


Όλες οι αποκαλύψεις έγιναν γνωστές μέσω του Nordic Monitor και αφορούσαν υλικό άλλων δικαστικών υποθέσεων, που έπεφτε στα χέρια των εισαγγελέων κατά λάθος.

Η Τουρκία συνεχίζει να μην αναγνωρίζει και να μην τιμά την υπογραφή της στη Συνθήκη της Λωζάνης, την αναθεώρηση της οποίας ζητά ανοιχτά. Η Συνθήκη της Λωζάνης στο Τμήμα Α’, Ι. Εδαφικοί όροι, Άρθρο 6, καθόρισε τα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
«Εκτός αντιθέτων διατάξεων της παρούσης Συνθήκης, τα θαλάσσια όρια περιλαμβάνουσι τας νήσους και νησίδια τας κειμένας εις απόστασιν μικροτέραν των τριών μιλίων από της ακτής» που σημαίνει ότι όλα τα νησιά και οι βραχονησίδες σε απόσταση μεγαλύτερη από 3 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Μικράς Ασίας περνάνε στην κυριαρχία της Ελλάδας. Εξαιρούνται τα νησιά και τα νησιωτικά συμπλέγματα που βρίσκονται εγγύτερα των 3 ν.μ. και κατονομάζονται στην Συνθήκη.

Σύμφωνα με την νέα αποκάλυψη του Nordic Monitor η Τουρκία είχε σκοπό να καταλάβει 131 περιοχές / νησιά της Ελλάδας. Πρόκειται για 3 περιοχές στην νήσο Ζουράφα (Λαδόξερα) στο Θρακικό πέλαγος, 13 περιοχές στις Οινούσσες, 21 περιοχές στην Θύμαινα, 18 στους Αρκιούς, 15 στην Ψέριμο, 12 στην Καλόλιμνο, 2 στο Φαρμακονήσι, 10 στο Γυαλί, 11 στη Λέβιθα, 2 στη Στρογγύλη και 24 τοποθεσίες γύρω από την Κρήτη!

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως οι «περιοχές» των νησιών είναι μια έννοια περίεργη, καθώς η νήσος Ζουράφα στο Θρακικό πέλαγος είναι μια βραχονησίδα εμβαδού μικρότερου του ενός στρέμματος. Άρα, σε ποιες 3 περιοχές αναφέρεται το Τουρκικό σχέδιο;

Στις τοποθεσίες των νησιών αυτών, το σενάριο προέβλεπε την τοποθέτηση ανδρών των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, με την υποστήριξη του Τουρκικού Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Το σενάριο εισβολής / κατάληψης 131 Ελληνικών νησιών δημιουργήθηκε μετά από την μελέτη των συμπερασμάτων που έλαβε η Τουρκία από την κρίση των Ιμίων το 1996.

Η Τουρκία, επειδή θέλει συνεχώς να αρπάζει εδάφη και πόρους, από τους γειτονικούς της λαούς, επειδή είναι κατακτητικός λαός, θεωρεί ότι υπάρχουν αμφισβητούμενα νησιά ως προς το καθεστώς της κυριαρχίας τους, επειδή δεν αναφέρονται ονομαστικά στη Συνθήκη της Λωζάνης. Όμως, η Συνθήκη περιλαμβάνει και χάρτες με όλες τις εδαφικές λεπτομέρειες, όπως συμφωνήθηκαν. Εν πάση περιπτώσει, εάν η Τουρκία θεωρεί πως κάποια νησιά δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο σε ποιον ανήκουν, θα μπορούσε να το θέσει ευγενικά στην Ελλάδα και κατόπιν καλόπιστου διαλόγου βάσει των Συνθηκών που έχουν υπογραφεί, να γίνει η οριθέτηση ή να παραπεμφθεί το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Όμως η Τουρκία, επιθυμεί δια την βίας να αρπάξει τα νησιά αυτά από την Ελλάδα. Δεν ενδιαφέρει την Τουρκία η νομιμότητα. Την ενδιαφέρει η επέκταση.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται ορισμένοι, που μάλιστα ασκούν και εξωτερική πολιτική μέσω επηρεασμού των Ελληνικών κυβερνήσεων υπό την κάλυψη του ινστιτούτου που διαθέτει κύρος, είναι ότι δεν θα ησυχάσει η Ελλάδα με την παραχώρηση 10 ακατοίκητων βράχων στην Τουρκία, όπως δεν θα ησυχάσει εάν «μοιραστεί» η ΑΟΖ, επειδή η Τουρκία συνεχώς θα ζητά, θα διεκδικεί και θα εφευρίσκει τρόπους να αμφισβητήσει τα σύνορα και την Ελληνική κυριαρχία. Και δεν θα σταματήσει ποτέ, ακόμη και αν πετύχει να καταλάβει και πάλι την βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Θα συνεχίσει να διεκδικεί, μέχρι να φτάσει στα παλιά όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα, η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται την έννοια του Διεθνούς Δικαίου. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται μόνο το Δίκαιο το ισχυρού. Του στρατιωτικά ισχυρού. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται μόνο τις σφαλιάρες. Ποιος όμως έχει το θάρρος και την πυγμή να ρίξει σφαλιάρες;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου