Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Έκθεση: Το τουρκικό σχολικό πρόγραμμα σπουδών «έχει ριζοσπαστικοποιηθεί»

Το σχολικό πρόγραμμα σπουδών στην Τουρκία έχει ριζοσπαστικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς υπάρχουν αντιαμερικανικά συναισθήματα, εθνικισμός και έχει διεισδύσει στην διδασκαλία η «συμπάθεια προς τα κίνητρα» του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Arab News στην έκθεση για το Τουρκικό πρόγραμμα των σχολικών σπουδών αναφέρεται ότι όλοι οι μη μουσουλμάνοι είναι «άπιστοι» συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών και των Εβραίων, που τα προηγούμενα χρόνια αναφέρονταν ως «άνθρωποι του Βιβλίου». Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται στο Κοράνιο με σεβασμό για τους ανθρώπους που πιστεύουν στον Έναν Θεό και περιλαμβάνει τους Χριστιανούς και τους Εβραίους. Όχι όμως στην Τουρκία του Ερντογάν.

Το σχολικό πρόγραμμα σπουδών της Τουρκίας «υιοθετεί αντιαμερικανική στάση, εκφράζει συμπάθεια στα κίνητρα του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα» αναφέρεται στην έκθεση του Βρετανικού Think Tank Henry Jackson Society και της οργάνωσης IMPACT-se.

Ο αλλαγές που έγιναν από το καθεστώς Ερντογάν μετά το 2016 και το αποτυχημένο πραξικόπημα αποτελούν το κέντρο της έρευνας που παρουσιάζεται στην έκθεση.

«Η ανοχή έχει μειωθεί καθώς το πρόγραμμα σπουδών έχει ριζοσπαστικοποιηθεί. Ο Ιερός Πόλεμος (Τζιχάντ) εισήχθη σε σχολικά βιβλία και μετατράπηκε στο «νέο φυσιολογικό», ενώ αποτελεί δόξα ο θάνατος στη μάχη. Υπάρχει διδασκαλία εθνικο-θρησκευτικών στόχων στο πνεύμα του νέο-Οθωμανισμού και του παν-Τουρκισμού» αναφέρεται στην έκθεση.

Ο αντιαμερικανισμός χρησιμοποιείται για να αποπροσανατολίζει από τις οικονομικές αποτυχίες της κυβέρνησης.

«Οι ΗΠΑ κατηγορούνται ότι βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και κατηγορούνται για την κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης» αναφέρεται στην έκθεση.

«Η προσπάθεια στο πρόγραμμα σπουδών να αιτιολογήσει και να κάνει κατανοητά τα κίνητρα πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους θα πρέπει να σημάνει συναγερμό» υποστηρίζεται στην έκθεση.

«Αυτό που διδάσκεται στα σχολεία σήμερα θα αποτελέσει την κοινωνία που θα δημιουργηθεί μελλοντικά. Τις αξίες και τις ιδέες της εθνικής αναγνώρισης, θα τις έχουν τα παιδιά και ως ενήλικες» δηλώνει ο CEO της IMPOACT-se, Marcus Sheff.

«Το σχολικό πρόγραμμα σπουδών είναι ειδικά φτιαγμένο για το είδος της κοινωνίας που ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει. Υπάρχει νοσταλγία για την εποχή της Τουρκικής κυριαρχίας. Υπάρχει εισαγωγή ισλαμιστικών ιδεών που δεν υπήρχαν στο παλαιό πρόγραμμα σπουδών της Τουρκίας. Η ιδέα ότι ο ιερός πόλεμος (τζιχάντ) αποτελεί μέρος των σπουδών στην Τουρκία, ότι ο θάνατος στην μάχη αποτελεί δόξα, δεν αποτελεί έκπληξη με όσα βλέπουμε από τον Ερντογάν… Αλλά να το βλέπει κανείς γραμμένο στην έκθεση, αποτελεί σοκ» προσθέτει ο Marcus Sheff.

«Υποπτευθήκαμε ότι ο ίδιος ο Ερντογάν θα εμπλεκόταν στην αλλαγή των σχολικών βιβλίων… Απέλυσε περίπου 21.000 δασκάλους, συνέλαβε εκατοντάδες και άνθρωποι της Ακαδημίας φυλακίστηκαν μετά το πραξικόπημα του 2016. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην προσπαθήσει να επηρεάσει και τα σχολικά βιβλία» υποστηρίζει ο Marcus Sheff.

Η οργάνωση IMPACT-se διαπιστώνει όμως πως υπάρχουν θετικές αλλαγές στα σχολικά βιβλία άλλων αραβικών χωρών, όπως της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου