Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Μακρόν: η Τουρκία σχεδιάζει να επηρεάσει τις Γαλλικές εκλογές

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις επερχόμενες Γαλλικές εκλογές.


Ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό France 5 και είπε:
«Οι απειλές υπάρχουν, οπότε νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει διαφάνεια».

Οι σχέσεις μεταξύ του Μακρόν και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι τεταμένες για θέματα που αφορούν από τη θρησκεία ως τις έρευνες για ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν επιστολές τον Ιανουάριο και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να διορθώσουν τις σχέσεις τους, ενώ στις 2 Μαρτίου μίλησαν μέσω βιντεοκλήσης.

Ο Εμμάνουελ Μακρόν δεν εξήγησε τον τρόπο που η Τουρκία μπορεί να προσπαθήσει να παρέμβει στις Γαλλικές Προεδρικές εκλογές του 2022 ή αν αναφερόταν στις περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου, ή και στις δύο. Είπε μόνο ότι η Τουρκία «παίζει με την κοινή γνώμη». Ήταν πιθανώς μια αναφορά στο ότι η Τουρκική διασπορά κατέχει και ελέγχει σχολεία, τζαμιά και άλλες οργανώσεις.

Ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι απαραίτητος. Τόνισε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και παραμένει σημαντικός εμπορικός εταίρος και βασικός σύμμαχος στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή.

«Αν μια μέρα πείτε: δεν μπορούμε πλέον να συνεργαστούμε μαζί σας, τέρμα οι συζητήσεις, τότε (οι Τούρκοι) θα ανοίξουν τις πόρτες και 3 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες θα έρθουν Ευρώπη. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Η Γαλλία δεν συλλέγει στατιστικά στοιχεία για τη θρησκεία ή την εθνικότητα, επομένως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το πόσοι πολίτες ενδέχεται να έχουν την τάση να δεχτούν τις παροτρύνσεις του Ερντογάν, αν πράγματι είναι πρόθεσή του να αναμιχθεί στις Γαλλικές εκλογές. Ούτως ή άλλως, ο αριθμός θα ήταν μάλλον αμελητέος.

Καθώς ο Μακρόν ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία, εστιάζει σε θέματα που σχετίζονται με το Ισλάμ και την ασφάλεια, προσπαθώντας να διεγείρει τους ψηφοφόρους που ίσως σκέφτονται να υποστηρίξουν την ακροδεξιά ηγέτη Marine Le Pen.

Καθώς ο Ερντογάν επιδιώκει να είναι ο ηγέτης του Σουνιτικού Ισλάμ, οι δύο ηγέτες έρχονται σε σύγκρουση και τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Μακρόν χρησιμοποιούν τις διάφορες διαμάχες τους για εσωτερική κατανάλωση.

Κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2017, ο Μακρόν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβίασε τους διακομιστές του κόμματός του και προχώρησε σε παραπληροφόρηση. Η Εθνική Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας της Γαλλίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παραβίαση θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί από οποιονδήποτε, αλλά οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πολύ αργότερα ότι οι υπεύθυνοι ήταν Ρώσοι χάκερ που υποστηρίχθηκαν από την κυβέρνηση της Ρωσίας. Η Ρωσία αρνείται βέβαια την κατηγορία.

Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής την Πέμπτη. Πέρυσι, μετά την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε την Τουρκία με κυρώσεις, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι ο Ερντογάν θα πρέπει να καταστήσει σαφές αν είναι με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ή εναντίον τους. «Έχω παρατηρήσει από τις αρχές του έτους μια προθυμία του Προέδρου Ερντογάν να ξαναμπεί στη σχέση και θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί. Αλλά δεν μπορούμε να ξαναμπλέξουμε αν υπάρχουν αμφισημίες» είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου