Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Η Αίγυπτος αρνείται τους Τουρκικούς ισχυρισμούς περί συνομιλιών για τη Μεσόγειο

Πιθανότατα οι Τουρκικοί ισχυρισμοί ήραν άλλο ένα παιχνίδι δημιουργίας εντυπώσεων και προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.


Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι χαιρέτισε τις ισχυρές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ενώ η Αίγυπτος παραμένει προσηλωμένη στις θέσεις της απορρίπτοντας το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες, αναφέρεται σε άρθρο της ιστοσελίδας Arab News.

Οι Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές διαψεύδουν τις φήμες ότι το Κάιρο συνομιλεί με την Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο. Η Αίγυπτος είναι πιστή στο ότι η Κύπρος και η Ελλάδα θα περιλαμβάνονται σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες.

Το Κάιρο δεν έχει πρόθεση να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για το θέμα, ενώ οι όποιες ανακοινώσεις από τουρκικής πλευράς για υποτιθέμενες συνομιλίες που φτάνουν σε συμφωνία είναι ψεύτικες, πρόσθεσαν.

«Η Αίγυπτος παραμένει προσηλωμένη στη θέση της και απορρίπτει την συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψε η Λιβυκή κυβέρνηση του GNA με την Άγκυρα» τονίστηκε.

«Ο σεβασμός της Αιγύπτου στα θαλάσσια σύνορα των Μεσογειακών χωρών δεν είναι κάτι νέο και οι Τουρκικές προσπάθειες να πείσουν ότι οι δύο χώρες διαπραγματεύονται είναι λανθασμένες» πρόσθεσε η Αιγυπτιακή πλευρά.

Τα σχόλια της Αιγυπτιακής πλευράς έγιναν μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, που υποστήριζε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει την συμφωνία με την Αίγυπτο, σε συμφωνία με το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε με την Λιβύη και έχει καταθέσει στον ΟΗΕ.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι συνομίλησε τηλεφωνικώς πρόσφατα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για θέματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αιγύπτιου Προέδρου Bassam Radi δήλωσε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, ειδικά τα θέματα ενέργειας και για την Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εξήρε την ισχύ των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, ενώ αναφέρθηκε στην υπερήφανη συνεργασία της χώρας του με την Ελλάδα και τις θετικές εξελίξεις για τις δύο χώρες σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Οι ισχυρισμοί του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Άγκυρας να βρει υποστήριξη στις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το περασμένο έτος, ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ibrahim Kalin, εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του για εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο.

Η Τουρκική δραστηριότητα δυναμιτίζει τις σχέσεις της με τις γειτονικές της χώρες, ειδικά με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να ελέγξει θαλάσσιες περιοχές που πιθανόν να περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου.

Η Αίγυπτος καθόρισε τα σύνορά τη με την Ελλάδα και ο Πρόεδρος Σίσι επικύρωσε τον περασμένο Οκτώβριο τη συμφωνία με την Ελλάδα για τις ΑΟΖ των δύο χωρών.

Το 2019 η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Ιταλία και οι Παλαιστινιακές Αρχές έλαβαν μέρος στο συνέδριο EastMed Gas Forum. Η Τουρκία δεν έλαβε μέρος.

Οι Τουρκικές δραστηριότητες εξόρυξης φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, έχουν οδηγήσει σε ρήξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Φιλελεύθερος από την Κύπρο, αναφορικά με τα δημοσιεύματα για τους σχεδιασμούς υλοποίησης του αγωγού EastMed, κατά την τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον  Πρόεδρο της Κύπρου, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη πως καμία πλευρά δεν ήγειρε θέμα ματαίωσης της κατασκευής του έργου, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί και διευκρίνισε ότι οι διμερείς συζητήσεις με την Αίγυπτο αφορούν το ενδεχόμενο κατασκευής συμπληρωματικού αγωγού για την προμήθεια στην Ελλάδα, φυσικού αερίου από την Αίγυπτο.

Έτσι, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται οι Ισραηλινοί για τα fake news των Τούρκων που προσπαθούν να διαταράξουν τις σχέσεις της Ελλάδος, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, καθώς διαπιστώνουν πως οι 4 χώρες έχουν συνασπιστεί εναντίον τους.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου