Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Αμερικανικό F-35Β πυροβόλησε τον εαυτό του!

Όσο απίθανο και αν ακούγεται, είναι πραγματικότητα. Ένα F-35B των Αμερικανών πεζοναυτών χτυπήθηκε από τα δικά του πυρά!


Το ατύχημα συνέβη στην Yuma της Αριζόνα στις 12 Μαρτίου, αλλά γνωστοποιήθηκε τις πρόσφατα. Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε ασκήσεις κάθετης απογείωσης και προσγείωσης όταν ένα πυρομαχικό PGU-32/U Semi-Armor Piercing High Explosive Incendiary-Tracer (SAPHEI-T) των 25 χιλιοστών εξερράγη αμέσως μετά την έξοδό από το πυροβόλο του αεροσκάφους.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των πεζοναυτών Andrew Wood στο Military.com κατατάσσοντας το ατύχημα στην Κλάση 1, που σημαίνει πως ήταν πολύ σοβαρό και με κόστος επισκευής του αεροσκάφους άνω των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το πυρομαχικό δεν έπρεπε να εκραγεί αμέσως, αλλά μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα από την προσβολή του στόχου, ώστε να επιφέρει μέγιστα αποτελέσματα. Το πυρομαχικό όμως, για άγνωστο ακόμη λόγο εξεράγη αμέσως μετά την άφεσή του, δίπλα στο αεροσκάφος, προκαλώντας του σοβαρές ζημιές. Ευτυχώς ο πιλότος κατάφερε να προσγειώσει το F-35B χωρίς περεταίρω προβλήματα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν το πυρομαχικό εξεράγη εξαιτίας δυσλειτουργίας του πυροκροτητή που φέρει, όπως επίσης δεν είναι γνωστό εάν αφέθη μετά από εντολή του πιλότου ή υπήρξε δυσλειτουργία στο αεροσκάφος. Το περιστατικό βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Σύμφωνα με το The Drive το Ναυτικό των ΗΠΑ ξεκίνησε την αξιολόγηση των PGU-32 semi-armor piercing high explosive incendiary ammunition για τα F-35B και F-35C το 2013.

Τέτοιου είδους περιστατικά δεν είναι πρωτοφανή. Το Νοέμβριο του 2020 ένα Βρετανικό ελικόπτερο Apache AH-64D εξαπέλυσε πυρομαχικά Μ230 των 30 χιλιοστών, ενώ βρισκόταν στο έδαφος και περνούσε επιθεώρηση. Ευτυχώς τα πυρομαχικά ήταν εκπαιδευτικά και δεν τραυματίστηκε κανείς.

Το 2018 ένα Βελγικό F-16 εξαπέλυσε πυρομαχικά Μ61 των 20 χιλιοστών κατά τη διάρκεια επιθεώρησης. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν 2 άνθρωποι και να καταστραφεί ένα άλλο Βελγικό F-16 που βρισκόταν κοντά.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου