Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Ο Ουκρανός Ζελένσκυ ζητά συνάντηση με τον Ρώσο Πούτιν για να αποφευχθεί ο πόλεμος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir να συναντηθούν στην εμπόλεμη περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας για να σωθούν εκατομμύρια ζωές ανθρώπων που κινδυνεύουν από τις συγκρούσεις των αυτονομιστών και των κυβερνητικών δυνάμεων.


Η δραματική έκκληση του Ουκρανού ηγέτη προς τον Ρώσο ομόλογό του έγινε τηλεοπτικά, εν μέσω αναζωπυρώσεων των μαχών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος εκλέχτηκε το 2019 έχοντας υποσχεθεί να φέρει την ειρήνη στις εμπόλεμες περιοχές.

«Ένας σημαντικός αριθμός Ρώσων στρατιωτών συγκεντρώνεται στα σύνορά μας. Επισήμως, η Ρωσία μιλά για ασκήσεις. Ανεπίσημα, όλος ο κόσμος μιλά για εκβιασμό. Ο Ρώσος Πρόεδρος είχε πει κάποτε ότι εάν ένας πόλεμος είναι αναπόφευκτος, θα πρέπει να επιτεθείς πρώτος. Αλλά κάθε ηγέτης θα πρέπει να αντιλαμβάνεται πως ένας πόλεμος δεν πρέπει να είναι αναπόφευκτος όταν αφορά την πραγματικότητα και εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές» είπε ο Volodymyr Zelensky.

«Κύριε Πούτιν: είμαι έτοιμος να κάνω ένα βήμα παραπάνω και να σας καλέσω να συναντηθούμε οπουδήποτε στο Ουκρανικό Ντονμπάς, όπου υπάρχει πόλεμος» είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός ηγέτης.

«Θα υπερασπιστεί η Ουκρανία τον εαυτό της εάν συμβεί κάτι; Πάντα. Η αρχή μας είναι απλή: η Ουκρανία δεν ξεκινά τον πόλεμο, αλλά η Ουκρανία πολεμά μέχρι τέλους. Θέλει πόλεμο η Ουκρανία; Όχι. Είναι έτοιμη να πολεμήσει η Ουκρανία; Ναι» πρόσθεσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Οι Ρωσικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία υπολογίζονται σε 100.000 άνδρες. ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ταχθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, κατηγορώντας τη Ρωσία για προκλητική συμπεριφορά. Από την πλευρά της η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για προκλητική συμπεριφορά στον Εύξεινο Πόντο. Η Ουκρανία έχει ζητήσει την άμεση και έκτακτη αποδοχή της στο ΝΑΤΟ, επειδή αποτελεί ασπίδα ενάντια στη Ρωσία.

Από το 2014 έχουν ξεκινήσει οι εχθροπραξίες στο Ντονέτσκ και το Λουγκάντσκ της Ανατολικής Ουκρανίας από Ρωσικής καταγωγής αυτονομιστές, οι οποίες έχουν κοστίσει τη ζωή σε 13.000 με 14.000 ανθρώπους.

Το μόνο βέβαιο είναι πως με την επιστροφή των Δημοκρατικών στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Ευρώπη κινδυνεύει για ακόμη μία φορά να αιματοκυλιστεί.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Με πληροφορίες από France 24 και Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου