Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Αραβικός Σύνδεσμος, ΟΗΕ, ΕΕ και Αφρικανική Ένωση απαιτούν την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση, μετά από τηλεδιάσκεψη απαίτησαν την άμεση απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη.


Το κουαρτέτο για τη Λιβύη καταδίκασε την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και απαίτησε την πλήρη εφαρμογή του. Επίσης απαίτησε την άνευ όρων απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από την Λιβύη, ενώ χαρακτήρισε την επέμβαση των ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά της Λιβύης ως «απαράδεκτη».

Ο ΟΗΕ υπολογίζει πως περίπου 20.000 ξένοι μαχητές, κυρίως στρατιώτες από την Τουρκία και μισθοφόροι από τη Ρωσία, τη Συρία, το Τσαντ και το Σουδάν είναι αναπτυγμένοι στην Λιβύη.

Τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται λόγος για επικείμενη απομάκρυνση των μισθοφόρων από τη Συρία, ενώ μεταφέρθηκαν από τη Λιβύη στο Τσαντ αρκετές εκατοντάδες μισθοφόροι από το Τσαντ, οι οποίοι έλαβαν μέρος στις μάχες που οδήγησαν στον θάνατο του Προέδρου Idriss Deby.

Ο πρέσβης της Λιβύης στον ΟΗΕ Taher al-Sunni, επίσης ζήτησε την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη.

«Η αποχώρηση των μισθοφόρων και των όπλων τους θα αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια στις γειτονικές χώρες της περιοχής, όπως γίνεται τώρα στο Τσαντ» είπε ο Taher al-Sunni προσθέτοντας ότι όλα θα πρέπει να γίνουν όπως συμφωνήθηκε από την στρατιωτική επιτροπή των 5+5.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από το Al Arabiya και Libya Observer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου