Η κίνηση των περισσοτέρων ομάδων ποδοσφαίρου να γονατίζουν πριν την έναρξη των αγώνων εκφράζοντας την υποστήριξη στο κίνημα Black Lives Matter έχει δημιουργήσει κάποια θέματα στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Το γονάτισμα πριν την έναρξη των αγώνων ξεκίνησε από τα γήπεδα της Αγγλίας και εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη και στο Ελληνικό πρωτάθλημα.
Ενώ η UEFA και η FIFA είναι αντίθετες στην πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου και ανάγκασαν την εθνική ομάδα της Ουκρανίας να αλλάξει την εμφάνισή της όπου απεικονιζόταν η Κριμαία, δεν φαίνεται να ενοχλούνται από άλλα θέματα.
Σαφώς και τα κοινωνικά μηνύματα που έχει προωθήσει όπως το «όχι στον ρατσισμό» (no to racism) ήταν μια καλή και σωστή καμπάνια, όμως το θέμα με τους Black Lives Matter είναι διαφορετικό.
Η εθνική ομάδα της Κροατίας ανακοίνωσε πως οι ποδοσφαιριστές της δεν θα γονατίζουν πριν τους αγώνες του Euro 2020 που ξεκίνησε εχθές Παρασκευή. Ο λόγος της άρνησης έχει να κάνει με το ότι γονατίζοντας πολιτικοποιείται το ποδόσφαιρο, κάτι που απαγορεύεται από τους κανονισμούς της UEFA.
Εκφράζοντας τις ίδιες απόψεις, η εθνική ομάδα της Ουγγαρίας δεν γονάτισε πριν το φιλικό με την Ιρλανδία, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας, οι Ούγγροι παίκτες δεν θα γονατίζουν στα παιχνίδια του Euro 2020 καθώς ακολουθούν τους κανόνες για μη πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου.
Στη Πολωνία υπάρχει επίσης μεγάλη συζήτηση για την στάση που πρέπει να ακολουθήσει η εθνική ομάδα στο Euro 2020. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Πολωνίας, ο παλιός άσσος της Γιουβέντους και της Εθνικής Πολωνίας Ζμπίγκιου Μπόνιεκ, είναι επίσης αντίθετος στο να γονατίζουν οι παίκτες.
«Είμαι εντελώς αντίθετος μ’ αυτή την κίνηση. Είναι καθαρός λαϊκισμός επειδή τίποτα δεν έγινε μ’ αυτό. Κάποιες φορές οι ποδοσφαιριστές γονατίζουν και αν τους ρωτήσεις γιατί γονάτισαν, δεν μπορούν να απαντήσουν» είπε χαρακτηριστικά ο Μπόνιεκ.
Πριν λίγες ημέρες, υπήρξαν και κάποιοι Ρουμάνοι παίκτες που δεν γονάτισαν πριν το φιλικό με την Αγγλία, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο αμφιλεγόμενο κίνημα.
Αλήθεια, γιατί θα πρέπει να γονατίζουν όλοι οι ποδοσφαιριστές και να «εκφράζουν» την υποστήριξή τους στο αμφιλεγόμενο κίνημα Black Lives Matter;
Υπάρχει το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης;
Υπάρχει το δικαίωμα στην διαφωνία;
Και εδώ ας μη βιαστούν κάποιοι να βγάλουν συμπεράσματα.
ALL LIVES MATTER. Όλες οι ζωές αξίζουν: των μαύρων (που τώρα δεν ενοχλούνται οι πολιτικώς ορθολογιστές επειδή τους αποκαλούμε μαύρους), των κίτρινων (ή Ασιατών αν θέλετε), των ερυθρόδερμων (ή Ινδιάνων της Αμερικής αν προτιμάτε) και των λευκών (των Ευρωπαίων δηλαδή) επίσης.
Γιατί θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός στο ποιες ζωές μετράνε περισσότερο;
ΟΛΕΣ ΟΙ ΖΩΕΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΕΞΙΣΟΥ.
Είδαμε και τους Έλληνες ποδοσφαιριστές να γονατίζουν πριν τα φιλικά και να δηλώνουν την υποστήριξή τους στο «κίνημα» Black Lives Matter. Σε ένα κίνημα που ναι μεν ξεκίνησε εξαιτίας της αστυνομικής βίας που υπάρχει στις ΗΠΑ, αλλά εξελίχθηκε σε κίνημα βίας, σε πλιάτσικο μέσω καταστροφών και ναι, σε ρατσισμό εναντίων όσων δεν υποστηρίζουν έμπρακτα το «κίνημα», όπως γονατίζοντας στο γήπεδο.
Όμως, η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν συσχετίζεται με κανένα χρώμα, καμία φυλή, κανένα βιολογικό χαρακτηριστικό. Είμαστε όλοι ίσοι και ειδικά μπροστά στον θάνατο.
Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να μεροληπτεί υπέρ κανενός μαύρου, κίτρινου, κόκκινου, άσπρου ή άλλης απόχρωσης ανθρώπου. Οι Έλληνες δεν πρέπει να γονατίζουν για επιφανειακά χαρακτηριστικά όπως το χρώμα του δέρματος.
Οι Έλληνες διαχρονικά γονατίζουν μόνο μπροστά στους νεκρούς τους, στη σημαία και στον Θεό.
ALL LIVES MATTER.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου