Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Δικαστική έρευνα για το αν ο Ρούντι Τζουλιάνι ήταν λομπίστας της Τουρκίας!

Ο πρώην Δήμαρχος της Νέας Υόρκης και στενός συνεργάτης και δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορείται στις ΗΠΑ ότι ήταν λομπίστας για λογαριασμό της Τουρκίας.


Ο Ρούντι Τζουλιάνι που έχει κατηγορηθεί και για κακουργηματικές δραστηριότητες σε σχέση με την Ουκρανία, βρίσκεται αντιμέτωπος με νέα έρευνα για άσκηση πολιτικής επιρροής (Lobbying) στην Ουάσιγκτον, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Τουρκίας, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Εδώ και έναν χρόνο, κατηγορείται ότι δρούσε για λογαριασμό της Τουρκίας όταν το 2017 ώθησε την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις κατηγορίες ξεπλύματος χρημάτων εναντίον του εμπόρου χρυσού Reza Zarrab και σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ζητήσει την απέλαση του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που επίμονα ζητούν οι Τούρκοι, καθώς τον κατηγορούν ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016.

Ο Reza Zarrab δήλωσε ένοχος ενώπιον της Αμερικανικής Δικαιοσύνης και ενέπλεξε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σύστημα κυρώσεων – φοροδιαφυγής, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.

Η υπόθεση για την Τουρκία δεν αποτελεί κακούργημα για τον Τζουλιάνι, όπως το θέμα με την Ουκρανία, οπότε και το FBI κατάσχεσε τις ηλεκτρονικές συσκευές του Ρούντι Τζουλιάνι κατά την έφοδο στο σπίτι και το γραφείο του στο Μανχάταν στις 28 Απριλίου.

Παρόλο που και για τις δύο περιπτώσεις υπάρχουν κατηγορίες ότι ο Τζουλιάνι ασκούσε πολιτική επιρροή (Lobbying) για ξένες χώρες στην κυβέρνηση Τραμπ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει μια πιο απαλή προσέγγιση όταν θεωρεί πως απλώς δεν υπήρξε σκόπιμη μη καταγραφή της δραστηριότητάς του στους επίσημους καταλόγους για τους λομπίστες.

Η υπόθεση με την Τουρκία ήρθε στην επιφάνεια από δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post όπου ο Rudi Giuliani κατηγορούνταν ότι επίμονα και σε πολλές συναντήσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ ζητούσε την απέλαση του Φετουλά Γκιουλέν.

Ο Δικηγόρος του Τζιουλιάνι, Robert Costello, δήλωσε ότι ο πελάτης του ποτέ δεν ζήτησε την απέλαση του Ιμάμη και δεν εκπροσωπούσε την Τουρκία. Ο Κοστέλλο υποστηρίζει ότι η μόνη εμπλοκή του Τζουλιάνι με την  Τουρκία αφορούσε μια ανταλλαγή: τον Ζαράμπ για τον πάστορα Άντριου Μπράνσον, που τελικά απελευθερώθηκε από τους Τούρκους.

Ο Ρούντι Τζουλιάνι αρνείται ότι ήταν λομπίστας για την Ουκρανία και την Τουρκία και θεωρεί πως κακώς κατηγορείται.

Για το θέμα της Τουρκία, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει ότι ο Τζουλιάνι ενεργούσε υπέρ συμφερόντων ξένης χώρας, θα μπορούσε να εκδώσει μια επιστολή και να του ζητήσει να εγγραφεί στον επίσημο κατάλογο με τους λομπίστες και να αποκαλύψει με λεπτομέρειες όλες τις επαφές που είχε με Αμερικανούς και Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με το θέμα Ζαράμπ και Γκιουλέν.

Ο Ρούντι Τζουλιάνι εκτός από τα θέματα της Ουκρανίας και της Τουρκίας, έχει πολλούς δικαστικούς μπελάδες. Έχασε την άδεια άσκησης δικηγορίας επειδή διέδιδε ψευδείς κατηγορίες για νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ έχει μηνυθεί από τους κατασκευαστές των εκλογικών μηχανημάτων και μέλη του Κογκρέσου για υποκίνηση των ταραχών στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου