Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Ταλιμπάν: Να φύγουν οι Τούρκοι από το Αφγανιστάν

Την αντίθεσή τους στην παραμονή των Τουρκικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εξέφρασαν οι Ταλιμπάν.


«Η Τουρκία ήταν μέλος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για τα τελευταία 20 χρόνια, θα πρέπει να φύγουν από το Αφγανιστάν σύμφωνα με την συμφωνία που υπογράφηκε με τις ΗΠΑ στις 29 Φεβρουαρίου 2020» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters από την Ντόχα του Κατάρ ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Suhail Shaheen.

«Η Τουρκία είναι μεγάλη Ισλαμική χώρα. Το Αφγανιστάν είχε ιστορικές σχέσεις με την Τουρκία. Ελπίζουμε να έχουμε στενές και καλές σχέσεις με την Τουρκία όταν η νέα Ισλαμική κυβέρνηση δημιουργηθεί μελλοντικά στη χώρα» πρόσθεσε ο Suhail Shaheen.

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής στις δηλώσεις των Ταλιμπάν. Φαίνεται όμως πως δημιουργούνται δύο προβλήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με τις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ, καθώς η Τουρκία έτρεφε ελπίδες πως η ανάληψη της προστασίας του αεροδρομίου της Καμπούλ θα εξομάλυνε τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με την ασφάλεια του αεροδρομίου και την απομάκρυνση των Δυτικών δυνάμεων, των αποστολών και των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν, στην περίπτωση που ξεσπάσουν ταραχές.

Η συμφωνία που υπέγραψαν οι Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ προέβλεπε την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέχρι την 1η Μαΐου του 2021. Όμως ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως η αποχώρηση θα καθυστερήσει μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2021, οπότε και θα συμπληρωθούν 20 χρόνια από την επίθεση στους δίδυμους πύργους και την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν που μαχόταν τους Ταλιμπάν.

Η Τουρκία διατηρεί αυτή την στιγμή 500 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη από όλες τις χώρες.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου