Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

ΑΟΖ Τουρκίας – Παλαιστίνης διαφημίζει η Yeni Safak

Τελικά τα σενάρια για ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης, δεν είναι μόνο σενάρια, καθώς η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak δημοσιεύει άρθρο στο οποία παρουσιάζονται οι προθέσεις της Τουρκίας.


Όπως γράφει η εφημερίδα Yeni Safak, η Τουρκία σκοπεύει να κινηθεί χρησιμοποιώντας το μοντέλο της Λιβύης. Μάλιστα, ο λόγος που η Τουρκία θέλει να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Παλαιστίνη είναι για να δείξει την «σκληρή» της αντίδραση στο Ισραήλ που σκότωσε 232 άτομα στη Γάζα τον περασμένο μήνα. Για τον λόγο αυτό, η Τουρκία επικύρωσε τη Συμφωνία Ασφάλεια και Συνεργασίας που υπέγραψε με την Παλαιστίνη το 2018.

Η Yeni Safak αναφέρει ότι με τη συμφωνία αυτή, Παλαιστίνιοι αξιωματικοί της αστυνομίας, της χωροφυλακής και της ακτοφυλακής θα εκπαιδευτούν στην Τουρκία, ενώ βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υπάρξει συνεργασία σε οχήματα, τεχνική εκπαίδευση και συμβουλευτικές υπηρεσίες για να αυξηθεί η ικανότητα δράσης των παλαιστινιακών δυνάμεων επιβολής του νόμου.

Η Τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Συμφωνία του 2018 αποτελεί το πρώτο βήμα για την εφαρμογή θαλάσσιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης, όπως έγινε με το Τουρκολιβυκό μνημόνιο και την χάραξη ΑΟΖ.

Επίσης, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κατά των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, του λαθρεμπορίου, της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Επίσης θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα τρομοκρατίας.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας τονίζεται το άρθρο 7 της Συμφωνίας, το οποίο καθιερωθεί τη στενή συνεργασία μεταξύ των οργανισμών Τουρκίας και Παλαιστίνης που εκτελούν καθήκοντα επιβολής του νόμου στη θάλασσα και παρακολουθούν διακρατικά εγκλήματα στη θάλασσα.

Για το σκοπό αυτό, προβλέπεται να διεξάγονται δραστηριότητες όπως αμοιβαίες επισκέψεις, συναντήσεις υψηλού επιπέδου, τεχνικές συναντήσεις, ανταλλαγή προσωπικού σε πλοία, αμοιβαίες επισκέψεις σε λιμάνια και σε πλοία, όπως επίσης και κοινές ασκήσεις.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ο συντονισμός όλων αυτών των δραστηριοτήτων, αναφέρει η Yeni Safak, αποφασίστηκε ο αμοιβαίος διορισμός συμβούλων και αξιωματικών συνδέσμων.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η συμφωνία σημαίνει κάτι περισσότερο από «συνεργασία ασφάλειας». Με τη συμφωνία, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, έγινε το πρώτο βήμα με την Παλαιστίνη, για υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας όπως αυτή μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Ο πρώην ναύαρχος Cihat Yaycı, που θεωρείται εμπνευστής του δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας» που έχει κάνει σημαία του η Ερντογανική Τουρκία τελευταία, υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να υπογράψει θαλάσσια συμφωνία με την Παλαιστίνη.

«Με τη συμφωνία, η Τουρκία έδειξε την υποστήριξή της στην Παλαιστίνη και άνοιξε μια νέα σελίδα. Η συνεργασία και οι ασκήσεις που σχεδιάστηκαν να πραγματοποιηθούν με την ακτοφυλακή έθεσαν τα θεμέλια για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης σχετικά με την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Με άλλα λόγια, αυτή η συμφωνία ήταν το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του Λιβυκού μοντέλου στην Παλαιστίνη. Οι πληροφορίες που λάβαμε από περιφερειακές πηγές είναι ότι οι Παλαιστίνιοι αδελφοί μας θέλουν συμφωνία με την Τουρκία. Εάν υπογραφεί αυτή η συμφωνία, θα είναι προς το συμφέρον όλων. Το Ισραήλ θα κερδίσει 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η Αίγυπτος θα κερδίσει 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής» υποστηρίζει ο ναύαρχος εν αποστρατεία.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εφημερίδα κάνει λόγο για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης. Στις 17 Μαΐου δημοσίευσε το πρώτο άρθρο της για το θέμα, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου