Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Η Αυστραλία έλυσε το μεταναστευτικό, ενώ η ΕΕ ψάχνει για λύσεις…

Η Αυστραλία κατάφερε να λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα κυρίως με δημιουργία κέντρων κράτησης σε άλλες χώρες. Η Ευρωπαϊκή δήθεν Ένωση, ακόμη ψάχνει για λύσεις...


Η πολιτική της Αυστραλίας για το μεταναστευτικό βασίζεται κυρίως στην δημιουργία κέντρων κράτησης σε άλλες χώρες. Οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον για το Αυστραλιανό μοντέλο, που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό, καθώς ο αριθμός όσων εισέρχονται παράνομα στην Αυστραλία έχει σχεδόν εκμηδενιστεί σε σχέση με το 2015.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτζ είχε προτείνει την δημιουργία ανάλογων κέντρων εκτός ΕΕ, όπως κάνει η Αυστραλία, όπου θα γίνεται ο έλεγχος των αιτήσεων όσων επιθυμούν να εισέλθουν στην ΕΕ. Μάλιστα, στην ομιλία του είχε χρησιμοποιήσει τις ίδιες λέξεις με αυτές που χρησιμοποιεί η Αυστραλία: «Δεν θα περάσετε. Ο δρόμος είναι κλειστός».

Το Αυστραλιανό μοντέλο έχει προταθεί και από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ορμπάν. Ενώ αρχικά η ΕΕ το είχε απορρίψει, μετά από 2 χρόνια αποφάσισε να το εξετάσει σοβαρά, επειδή οι ροές συνεχίζουν να είναι υψηλές.

Η Δανία έχει προχωρήσει περισσότερο, υπογράφοντας μνημόνιο με την Ρουάντα. Τον περασμένο Μάιο οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργάζονται για θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Παρόλο που η Συμφωνία δεν αναφέρει επακριβώς ότι η Ρουάντα θα καταστεί ο τόπος κράτησης όσων αιτούνται άσυλο στην Δανία, η συνεργασία των δύο χωρών μάλλον κινείται σ’ αυτό το πλαίσιο.

Η Βρετανία επίσης αναζητά εντατικά τρόπους επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου χωρίς την φυσική παρουσία των αιτούντων στο έδαφός της. Έχει προταθεί η δημιουργία κέντρων κράτησης στο Γιβραλτάρ και στο Νησί Μαν, όπως και στην Μολδαβία, το Μαρόκο και την Παπούα Νέα Γουινέα.

Στην Παπούα Νέα Γουινέα και συγκεκριμένα στο νησί Μανούς, το 2001 η Αυστραλιανή κυβέρνηση έστησε το πρώτο κέντρο κράτησης παρανόμως εισερχομένων μεταναστών. Στα τέλη του 2017 και μετά από σφοδρή κριτική που υπήρξε από οργανώσεις ακόμη και από τον ΟΗΕ, το κέντρο έκλεισε, αλλά το κέντρο στο νησί Ναούρου συνέχισε να λειτουργεί ως το 2019.

Στη συνέχεια κάποιοι από τους παράνομους μετανάστες στάλθηκαν στις ΗΠΑ, κάποιοι έμειναν στο νησί και κάπου 1000 άνδρες που έχριζαν ανάγκης ιατρικής περίθαλψης μεταφέρθηκαν στο Μπρισμπέιν.

Τα κέντρα κράτησης που δημιούργησε η Αυστραλία έχουν τύχει σκληρής κριτικής εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης και επειδή υπάρχουν θέματα βίας σωματικής και ψυχικής. Τελικά, οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες δεν καταφέρνουν να φτάσουν στο έδαφος της Αυστραλίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από το Remix News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου