Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Στα δικαστήρια οι Μουσουλμάνοι της Αυστρίας για τον χάρτη με τα τζαμιά

Η Αυστρία ζητά την πανευρωπαϊκή δημιουργία καταλόγου, όπου θα εγγράφονται οι Ιμάμηδες που υπηρετούν σε τζαμιά στην Ευρώπη, ενώ δημοσίευσε χάρτη με τα τζαμιά και τις ισλαμικές οργανώσεις. Η κίνηση της Αυστρίας είχε ως αποτέλεσμα την προσφυγή στα δικαστήρια των μουσουλμανικών οργανώσεων της χώρας.


Όλα ξεκίνησαν όταν η Αυστρία ζήτησε να γίνει πανευρωπαϊκή καταγραφή των τζαμιών και των Ιμάμηδων που υπηρετούν σε αυτά, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βιέννη της 2ας Νοεμβρίου 2020, αναφέρεται σε άρθρο της DW.

Οι περισσότεροι Ιμάμηδες έρχονται στην Ευρώπη από άλλες χώρες. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί, από που προέρχονται, τι κηρύττουν και σε ποιο τζαμί. Αυτός ίσως είναι ένας τρόπος για να καταπολεμηθεί το πολιτικό Ισλάμ στην Ευρώπη, υποστηρίζουν οι Αυστριακοί. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωτική απαγόρευση χρηματοδότησης των τζαμιών από χώρες του εξωτερικού.

Στην Αυστρία υπάρχει νέα νομοθεσία που απαγορεύει τα σύμβολα των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων και προβλέπει τιμωρία εγκλημάτων θρησκευτικά υποκινούμενων.

Η Αυστριακή κυβέρνηση δημοσίευσε χάρτη με τις τοποθεσίες περισσοτέρων από 600 τζαμιών και ισλαμικών οργανώσεων στη χώρα. Δείτε τον χάρτη ΕΔΩ.

Στον χάρτη συμπεριλαμβάνονται ονόματα και διευθύνσεις, αναφέρεται σε δημοσίευμα της DW, κάτι που προκάλεσε την οργή και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη των ισλαμικών οργανώσεων της χώρας.

«Η δημοσίευση όλων των ονομάτων, των λειτουργιών και των διευθύνσεων των Μουσουλμανικών και των σχετιζόμενων με το Ισλάμ Οργανώσεων, αποτελεί πρωτοφανές περιστατικό που ξεπερνάει κάθε όριο» ανακοίνωσε η Μουσουλμανική Νεότητα (Muslim Youth) Αυστρίας.

Οι επικριτές του χάρτη, θεωρούν πως έτσι στιγματίζονται οι Μουσουλμάνοι της Αυστρίας, εγείρονται θέματα ασφαλείας και παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα, ενώ κάποιοι παρομοίασαν την κίνηση με την εποχή που στιγματίζονταν οι Εβραίοι στην Γερμανία.

Σε άρθρο της Washington Post αναφέρεται ότι ο κατάλογος της Αυστρίας περιλαμβάνει πολιτιστικά κέντρα Αλβανών και Βόσνιων μεταναστών, οργανώσεις νέων και αθλητικά κέντρα, για τα οποία δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι σχετίζονται με τρομοκρατία.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση απάντησε πως έτσι καταπολεμούνται συμπεριφορές όπως ο μισογυνισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, ή η εναντίωση στην ενσωμάτωση της κοινωνίας, χωρίς να θέτονται οι Μουσουλμάνοι υπό γενική καχυποψία.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτζ ζητά να καταπολεμηθεί το Πολιτικό Ισλάμ στην χώρα, στην οποία ζουν περίπου 800.000 μουσουλμάνοι, ενώ κάλεσε και την ΕΕ να επιταχύνει τις προσπάθειές της προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.


Διαβάστε επίσης

Ανεκτό ή όχι το Ισλάμ στην Ευρώπη;

Πρόταση για αυστηρότερους κανόνες στους μετανάστες από Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία

Ποινικοποιείται το πολιτικό Ισλάμ στην Αυστρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου