Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Η ΕΕ θα πρέπει να επενδύσει 500 δισ. σε νέα γενιά πυρηνικών εργοστασίων

Η επένδυση στην πυρηνική ενέργεια και στις ανανεώσιμες πηγές θα είναι κομβική για να μπορέσει η ΕΕ να πετύχει τον στόχο του μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα ως το 2050.

Αυτό υποστηρίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επενδύσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε πυρηνικά εργοστάσιο νέας γενιάς μέχρι το 2050, ώστε να επιτευχθεί η σχεδιασμένη μείωση των εκπομπών άνθρακα και να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη, υποστηρίζει ο Thierry Breton.

Ο Επίτροπος τόνισε ότι τα υπάρχοντα πυρηνικά εργοστάσια θα χρειαστούν συνολικές επενδύσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2030.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια μεταξύ των αποκαλούμενων πράσινων επενδύσεων. Χώρες όπως η Γαλλία, η Τσεχία και άλλες, τάσσονται υπέρ της Πυρηνικής ενέργειας και θεωρούν πως η βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς την πυρηνική ενέργεια, θα οδηγήσει σε ενεργειακή ανεπάρκεια. Άλλωστε, η κρίση εξαιτίας της παράλογης αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, που επιχειρείται να καταστεί το κυριότερο καύσιμο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έχει ακόμη κοπάσει, αυξάνοντας υπέρογκα τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία, που προωθεί τις πωλήσεις ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, αρνούνται τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, ενώ η Αυστρία έχει απειλήσει με προσφυγή στο Δικαστήριο, εάν συμφωνηθεί η χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Στην Ελλάδα, δογματικά και ανεξήγητα, έχει δαιμονοποιηθεί από τα κόμματα η χρήση της πυρηνικής ενέργειας, με αποτέλεσμα η χώρα να υπολείπεται σε ενέργεια, καθώς δεν προχωρά ούτε η εκμετάλλευση των τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου που υπάρχουν στην δυνητική ΑΟΖ της χώρας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου