Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Έντονη ενόχληση Τουρκίας και κατεχομένων για την παράταση της παρουσίας της UNFICYP στην Κύπρο

Η Τουρκία  και τα κατεχόμενα εξέφρασαν την δυσφορία τους για την παράταση της παρουσίας στην Κύπρο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, καθώς προφανώς ανατρέπει τους σχεδιασμούς τους.

Έτσι, ο ψευδοπρωθυπουργός της κατεχόμενης από την Τουρκία βόρειας Κύπρου επέκρινε τον ΟΗΕ, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε την παράταση της παρουσίας της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής για ακόμη 6 μήνες.

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η κίνηση του ΟΗΕ αποτελεί «παραβίαση των αρχών και των κανόνων του ΟΗΕ» καθώς δεν έλαβε τη συγκατάθεση των Τουρκοκυπρίων, δηλαδή των αυτονομιστών που με την στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας αποσχίστηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η αγνόηση της κατευθυντήριας αρχής της αναζήτησης συναίνεσης όλων των μερών, η οποία είναι η θεμελιώδης βάση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, από τον ίδιο τον ΟΗΕ, δυσφημεί τον ΟΗΕ και αμφισβητεί την ύπαρξή του στη χώρα μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του επικεφαλής των αποσχιστών που εδρεύει στην κατεχόμενη Κύπρο.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι «παρά τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις, δεν ζητήθηκε για άλλη μια φορά η συναίνεση των αρχών της ΤΔΒΚ, σε αντίθεση με τους κανόνες και τις αρχές του ΟΗΕ».

Εκφράζοντας την υποστήριξή της προς το ψευδοκράτος ή μάλλον δίνοντας την κατευθυντήρια γραμμή, η Τουρκική ανακοίνωση προσθέτει ότι «υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) σχετικά με το ψήφισμα» ενώ αναφερόμενη στην ειρηνευτική δύναμη προσθέτει ότι «ενώ όμως επίμονα αποφεύγεται μια νομική ρύθμιση, η UNFICYP θα μπορούσε να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο νησί στο πλαίσιο της καλής πίστης προσέγγισης των αρχών της ΤΔΒΚ».

Διαπραγματεύσεις «καλής πίστης» με στρατό κατοχής, μόνο η Τουρκία μπορεί να σχεδιάζει και όχι η Διεθνής πολιτισμένη κοινότητα.

«Είναι αποκομμένο από την πραγματικότητα και επίσης αντιφατικό από την πλευρά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από τη μια πλευρά να καλεί τα μέρη στο νησί να καταλήξουν σε διευθέτηση και από την άλλη πλευρά, να προσπαθεί να επιβάλει ένα μοντέλο διευθέτησης που έχει δοκιμαστεί και έχει εξαντληθεί για περισσότερα από πενήντα χρόνια, έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό και δεν αντικατοπτρίζει τη συναίνεση της μιας πλευράς» τονίζεται στην Τουρκική ανακοίνωση.

Μόνο που η Τουρκία ξεχνά να προβεί σε μία αυτοκριτική, καθώς οι αποτυχίες οφείλονται στην ίδια, που μέσω της κατοχής της βόρειας Κύπρου αρνείται να δεχτεί οποιαδήποτε λύση που δεν εξυπηρετεί τους αρχικούς (προ 50 ετών) σχεδιασμούς της.

Η Τουρκία σχολίασε και την κριτική που άσκησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις ενέργειες του ψευδοκράτους στα Βαρώσια της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ότι αποτελεί «παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας». Προφανώς η Τουρκία θεωρεί ιδιοκτησία την κατάκτηση εδαφών δια τον όπλων της.

«Επιπλέον, η περιφρόνηση του Συμβουλίου για τα μονομερή βήματα της Ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία αυξάνουν τις εντάσεις και αγνοούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αποτελεί και πάλι παράδειγμα δύο μέτρων και δύο σταθμών» σημειώνεται στην Τουρκική ανακοίνωση. 

Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει την παράλογη θέση της πως τα κατεχόμενα έχουν δικαιώματα επί της ΑΟΖ της ελεύθερης και κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας. Δικαιώματα επί των ευρημάτων της ΑΟΖ της Κύπρου έχουν όλοι οι πολίτες της ελεύθερης Κύπρου. Εάν επομένως η Τουρκία επιθυμεί οι Τουρκοκύπριοι να απολαύσουν τα οφέλη από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κυπριακής ΑΟΖ, θα πρέπει να αποσυρθεί ο Τουρκικός στρατός κατοχής από το νησί ώστε να επιτραπεί επανένωσή του, υπό μία ενιαία Δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Εχθές Πέμπτη, το 15μελές συμβούλιο Ασφαλείας παράτεινε ομόφωνα την εντολή παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, γνωστή ως UNFICYP. Η δύναμη βρίσκεται στο νησί από το 1964 και η θητεία της παρατείνεται κάθε 6 μήνες.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ σημειώνει «με λύπη» την έλλειψη προόδου μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού «προς την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων» και τονίζει ότι «το status quo είναι μη βιώσιμο, ότι η κατάσταση στο νησί δεν είναι στατική και ότι η έλλειψη μιας συμφωνίας προωθεί τις πολιτικές εντάσεις και βαθαίνει την αποξένωση των δύο κοινοτήτων».

Στο ψήφισμα προστίθεται ότι η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε ότι ενόψει των συνθηκών που επικρατούν στο νησί, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η UNFICYP πέραν της 31ης Ιανουαρίου 2022.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, σημειώνοντας τη θέση του ΟΗΕ ότι μια «δίκαιη διευθέτηση» θα πρέπει να βασίζεται σε «μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να υποβάλει έκθεση έως τις 5 Ιουλίου «για την πρόοδο προς την επίτευξη συναίνεσης και σημείο εκκίνησης για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στα αποτελέσματα που οδηγούν σε μια διευθέτηση».

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου