Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Έφτασαν τα πρώτα 6 Rafale

Είναι γεγονός. Μετά από μόλις 16 μήνες, έφτασαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, τα πρώτα 6 Γαλλικής κατασκευής μαχητικά 4,5 γενιάς, Rafale.

Τα νέα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να διαφυλάξουν την ακεραιότητα της πατρίδας μας, ενάντια σε οποιονδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της χώρας μας επί εδάφους και θάλασσας.

Τα πρώτα 6 Rafale αποτελούνται από 4 μονοθέσια και 2 διθέσια. 

Τα μαχητικά Rafale έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα, όπως την τεράστια αυτονομία πτήσης, που ουσιαστικά ενοποιεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Διαθέτουν ισχυρότατα όπλα, κάποια από τα οποία εισέρχονται για πρώτη φορά στο Ελληνικό οπλοστάσιο. Τα αεροσκάφη θα φέρουν πυραύλους Scalp EG, Meteor, Exocet και Mica, σύστημα αυτοπροστασίας Spectra, ραντάρ AESA και άλλα.

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η σύμβαση για την αγορά των επιπλέον 6 νέων Rafale, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 24. Από αυτά, τα 12 θα είναι μεταχειρισμένα και τα 12 καινούρια. Όλα θα είναι της πιο σύγχρονης (μέχρι στιγμής) έκδοσης, της F3R και πλήρως εξοπλισμένα.

Τα Rafale αποτελούν τη συνέχεια της από το 1974 επιτυχημένης συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γαλλία και την Dassault. Η συνεργασία ξεκίνησε με 40 Mirage F1, συνεχίστηκε με 40 Mirage 2000, ενώ αργότερα αποκτήθηκαν ακόμη 15 νέα Mirage 2000-5 και εκσυγχρονίστηκαν 10 Mirage 2000 σε επίπεδο -5, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Mirage 2000 που απέκτησε η Ελλάδα σε 55. 

Για να μπορέσει να θεωρηθεί ολοκληρωμένη και επιτυχημένη η συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών και με τα Rafale, απαιτείται ο συνολικός τους αριθμός να φτάσει τουλάχιστον τα 40. Ελπίζουμε, το Ελληνικό κράτος να πράξει το αυτονόητο και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της παραγγελίας, με μια νέα που θα ανεβάσει το σύνολο των αεροσκαφών σε 40 ή 48.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου