Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Αρνητική η Ουγγαρία στα σχέδια του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας

Μετά τον Πρόεδρο της Κροατίας που ευθαρσώς τάχθηκε κατά της στρατιωτικής εμπλοκής του ΝΑΤΟ και της χώρας του με την Ρωσία για χάρη της Ουκρανίας και η Ουγγαρία τάσσεται κατά των παράλογων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η Βουδαπέστη, που έχει καλές σχέσεις με τη Μόσχα, απείλησε να απέχει από τις προσπάθειες της συμμαχίας να στηρίξει το Κίεβο, επικαλούμενη τις μακροχρόνιες διαφωνίες της  με την Ουκρανία και τις καλές της σχέσεις με τη Ρωσία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας σχολίασε στους Financial Times ότι θα ήθελε «να αποφύγει έναν νέο ψυχρό πόλεμο» και προτιμά τις άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Δύσης αντί της ενίσχυσης της έντασης. 

Περίπου 1.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην Ουγγαρία σε ομάδες μάχης παρόμοιες με αυτές που βρίσκονται ήδη στη Βαλτική, ανέφερε το CNN την Τετάρτη. 

Ο Ουγγρικός ειδησεογραφικός ιστότοπος HVG επικαλέστηκε κυβερνητικό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, αλλά είπε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση. 

«Ζητάμε (η Ρωσία και η Δύση) να μιλήσουν απευθείας μεταξύ τους και τους λέμε πολύ ξεκάθαρα ότι δεν θέλουμε να συμμετέχουμε στη σύγκρουσή τους σε αυτή την περιοχή» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto την Τετάρτη στην εφημερίδα Magyar Nemzet, η οποία συνήθως αντικατοπτρίζει την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης. 

Ο Πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψει στη Ρωσία για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Peter Szijjarto είπε στην εφημερίδα Magyr Nemzet ότι η Βουδαπέστη είναι πιστή στη Μόσχα, ενώ είναι επιφυλακτική προς το Κίεβο. Ερωτηθείς σχετικά με τις απαιτήσεις της Δύσης προς την Ουγγαρία να μην συσφίξει τις διμερείς σχέσεις με την Ρωσία, ο Peter Szijjarto είπε: «Κανείς δεν μπορεί να μας ζητήσει κάτι τέτοιο».

Επίσης είπε ότι η Ρωσία προμήθευσε την Ουγγαρία με εμβόλια κατά του Covid όταν οι προμήθειες από άλλες πηγές ήταν ανεπαρκείς, η Ουγγαρία αγόρασε φθηνά το φυσικό αέριο από τη Ρωσία και ότι «ένα μόνο γραπτό μήνυμα στον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών» ήταν αρκετό για να απομακρυνθούν οι Ούγγροι πολίτες από το Καζακστάν όταν υπήρξαν τα γνωστά προβλήματα. 

Αντίθετα, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, το Κίεβο περιόρισε τα δικαιώματα περισσότερων από 100.000 Ούγγρων που ζουν στη δυτική Ουκρανία και εξιστόρησε τις μακροχρόνιες διαφωνίες σχετικά με τη χρήση μειονοτικών γλωσσών ή τα δικαιώματα κατοχής δημοσίων αξιωμάτων. Η αποτυχία επίλυσης των διμερών διαφορών οδήγησε την Ουγγαρία στην άσκηση βέτο στην προσπάθεια της Ουκρανίας να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες είτε με το ΝΑΤΟ είτε με την ΕΕ. 

«Ακόμη και στο πλαίσιο της ασφάλειας της Ανατολικής Ευρώπης, είπα ειλικρινά στους συναδέλφους μου στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ότι εάν οι Ουκρανοί δεν κάνουν πίσω από αυτήν την πολιτική, η Ουγγρική κυβέρνηση θα έχει πολύ περιορισμένες επιλογές για να στηρίξει την Ουκρανία με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη και σε αυτή τη σύγκρουση», είπε ο Peter Szijjarto 

Θυμίζουμε πως ο Πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά στην κρίση Ουκρανίας – Ρωσίας, καθώς η Ουκρανία δεν αποτελεί μέλος ούτε του ΝΑΤΟ ούτε της ΕΕ.
Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Για τις διαφορές της Ουγγαρίας με την Ουκρανία (που δεν είναι λίγες) και το βέτο που άσκησε η Ουγγαρία κατά της Ουκρανίας, διαβάστε σχετικά στα άρθρα του CosmoStatus ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου