Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Συζητήσεις Ελλάδας – Λιβύης και για θαλάσσιες ζώνες;

Το περασμένο Σάββατο, ο Επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Youssef Al-Agouri, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Επιτετραμμένο της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λιβύη, Ιωάννη Σταματίκο.


Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, τους τρόπους διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών διαδικασιών και το άνοιγμα απευθείας πτήσεων και ακτοπλοϊκών γραμμών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Libya Review.

Ο Λίβυος αξιωματούχος τόνισε τη δέσμευση της Βουλής της Λιβύης στις ιστορικές και γεωγραφικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς. Επίσης, χαιρέτισε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα στη διευθέτηση της Λιβυκής κρίσης. Από την πλευρά του ο Έλληνας αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη βούληση της Ελλάδας να ενισχύσει τις σχέσεις με τη Λιβύη.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το καυτό θέμα της παράνομης και παράλογης θαλάσσιας συμφωνίας (γνωστής ως Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο) που υπέγραψε η πρώην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) με την Τουρκία.

Ο Αλ-Αγκούρι επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία δεν δόθηκε ποτέ στην Βουλή της Λιβύης από τον πρώην πρωθυπουργό Fayez Al-Sarraj, για έλεγχο και αξιολόγηση. Επομένως δεν έχει επικυρωθεί από το Λιβυκό Κοινοβούλιο και τυπικά δεν ισχύει.


Ο Λίβυος βουλευτής επανέλαβε τη δέσμευση του κοινοβουλίου στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συναντήσεις, οι αμοιβαίες επισκέψεις, ο περαιτέρω συντονισμός και οι συζητήσεις για θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Η συμφωνία που υπογράφηκε το 2019, μεταξύ του Fayez Al-Sarraj και της Τουρκίας, για στρατιωτική συνεργασία και θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα, στόχευε στη διασφάλιση της προστασίας των συμφερόντων της Τουρκίας στη Λιβύη, στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, την άμεση επέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη και την αποστολή Τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, κατόπιν αιτήματος της Λιβυκής κυβέρνησης, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Libya Review.

Ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι η Τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη θα βοηθήσει στη στήριξη της πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας στη χώρα. «Είμαστε εκεί ως δύναμη σταθερότητας, για να βοηθήσουμε τον Λιβυκό λαό. Και η προτεραιότητά μας όσον αφορά την ασφάλεια είναι να βοηθήσουμε τους Λίβυους να δημιουργήσουν τον ενιαίο Λιβυκό Εθνικό Στρατό τους» είπε ο Ιμπραήμ Καλίν.

Τον περασμένο μήνα, ο Νίκος Δένδιας, είχε πει ότι η Τουρκία είναι ο κοινός παρονομαστής που απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης είχε κατηγορήσει την Τουρκία ότι εκμεταλλεύεται τη μεταναστευτική κρίση ως μοχλό άσκησης γεωπολιτικής πίεσης.
«Δυστυχώς ο κοινός παρονομαστής πολλών από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε αυτή την περιοχή … είναι η γειτονική μας Τουρκία» είχε είπε ο Νίκος Δένδιας κατά την συνάντησή του στην Αθήνα με τους Υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας, Αιγύπτου και Κύπρου.

Ήδη, από τον Αύγουστο του 2020 με άρθρο του το CosmoStatus είχε ενημερώσει πως υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών και την αποστολή στον κάλαθο των αχρήστων της παράνομης και παράλογης συμφωνίας που είχε υπογράψει το 2019 ο υποτακτικός της Τουρκίας στη Λιβύη Fayez Al-Sarraj. Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ.

Εχθές Δευτέρα, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Λιβύης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ορίσει τη νέα ημερομηνία για τις εκλογές του Δεκεμβρίου που αναβλήθηκαν. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αρθεί η κατάσταση Ανωτέρας Βίας που ισχύει και εμπόδισε την διεξαγωγή των εκλογών.

Η επιτροπή είναι τεχνικά έτοιμη για να πραγματοποιήσει τις εκλογές στη Λιβύη, αλλά θα πρέπει να επανεξεταστούν οι υποψηφιότητες καθώς υπάρχουν αποδείξεις για πλαστά δικαιολογητικά.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου