Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Πιθανή ανάπτυξη Ρωσικών δυνάμεων σε Κούβα και Βενεζουέλα

Η κρίση υπερδυνάμεων στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει έναν νέο ψυχρό πόλεμο. Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Ρωσία μέσω ανάπτυξης ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία απαντά με την πιθανότητα ανάπτυξης Ρωσικών δυνάμεων στην Αμερικανική ήπειρο.

Ο Ρώσος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov δήλωσε σήμερα ότι δεν επιβεβαιώνει ούτε αρνείται την πιθανότητα ανάπτυξης Ρωσικών στρατιωτικών υποδομών στην Κούβα και την Βενεζουέλα.

«Δεν θέλω να επιβεβαιώσω τίποτα, ούτε να αποκλείσω τίποτα. Εξαρτάται από τις ενέργειες των Αμερικανών συναδέλφων μας. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας έχει μιλήσει επανειλημμένα και για το θέμα αυτό, ποια θα μπορούσαν να είναι τα μέτρα που θα λάβει το Ρωσικό ναυτικό εάν τα πράγματα πάνε εντελώς προς την κατεύθυνση, προκαλώντας τη Ρωσία και της περαιτέρω αύξησης της στρατιωτικής πίεσης εναντίον μας. Δεν το θέλουμε αυτό, οι διπλωμάτες πρέπει να συμφωνήσουν» είπε ο Sergei Ryabkov στο RTVI.

Η δήλωση του Ρώσου Υπουργού έγινε μετά τις συνομιλίες Ρωσίας – ΗΠΑ και Ρωσίας – ΝΑΤΟ, σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που πρόσφερε η Μόσχα για να μειωθεί η ένταση και να αποκατασταθούν οι δεσμοί. 

Το προσχέδιο της συμφωνίας ορίζει τα όρια στην ανάπτυξη στρατευμάτων, αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων, καθώς και την ανάπτυξη πυραύλων και για τις δύο πλευρές, ενώ προτείνεται στο ΝΑΤΟ να σταματήσει την επέκτασή του σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Ήδη, από την εποχή του Γκορμπατσόφ και του Γέλτσιν, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι Αμερικανοί είχαν υποσχεθεί πως δεν θα δεχτούν στο ΝΑΤΟ χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά αθέτησαν τον λόγο τους.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου