Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Τι συμβαίνει με τον αγωγό EastMed;

Η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Κύπρου, του Ισραήλ και πιθανότατα της Αιγύπτου, αποτέλεσε το μεγάλο σχέδιο της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής της τελευταίας δεκαετίας.

Την κατασκευή του αγωγού προώθησαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, καθώς συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις κατά τις συναντήσεις των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ και του Προέδρου της Κύπρου. Μάλιστα ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, δημιούργησε το σχήμα 3+1, δηλαδή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ενώ το έργο «εγκρίθηκε» από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2019 μέσω του Αμερικανικού νόμου EastMed Act που προέβλεπε μεταξύ άλλων την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στην υλοποίηση του αγωγού East Med.

Στις 2 Ιανουαρίου 2020 παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Νίκου Αναστασιάδη, υπογράφηκε στο Ζάππειο η συμφωνία για την κατασκευή του EastMed.

Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «ο νέος αυτός αγωγός είναι τεχνικά υλοποιήσιμος και είναι εμπορικά ανταγωνιστικότερος σε σχέση με άλλες επιλογές. Αυτό το αποδεικνύει μια σημαντική συμφωνία που υπογράφηκε ήδη σήμερα ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και στην Energean για τη μεταφορά 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου μέσω του EastMed. Θυμίζω ότι η συνολική δυναμικότητα του αγωγού είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. … Χαιρετίζω τη δήλωση στήριξης του έργου από τον Ιταλό Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα ενέργειας. … Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τα οφέλη είναι πολλά. Προκύπτουν τόσο από τα έσοδα της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής αερίου σε νέες περιοχές, όσο και από τη μείωση των τιμών στην τελική αγορά. Ο αγωγός αυτός προσβλέπουμε ότι θα μπορεί στο μέλλον να μεταφέρει και τους ενεργειακούς πόρους που ελπίζουμε να βρούμε νότια της Κύπρου, αλλά και στο Ιόνιο, στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και έχει ακόμα μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ο αγωγός αυτός θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο περιοχές της χώρας που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα».

Όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μετά τον θόρυβο που ξέσπασε εξαιτίας των Αμερικανικών δηλώσεων, παρουσίασε μια διαφορετική εκδοχή από αυτή του Πρωθυπουργού:
«Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει στηρίξει το εγχείρημα του EastMed. Ταυτόχρονα, όμως, έχει στηρίξει και στηρίζει μια σειρά από εναλλακτικές οδεύσεις, οι οποίες ενδεχομένως είναι οικονομικά και τεχνολογικά πολύ πιο βιώσιμες και τεχνικά εφικτές. Η Κυβέρνηση δεν είναι αυτή που αποφασίζει ποια λύση είναι οικονομικά και τεχνικά εφικτή. Αυτό το αποφασίζει η αγορά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η χώρα μας δεν είναι παραγωγός. H χώρα μας είναι ένας ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος, ρόλο που θα τον έχει, ανεξαρτήτως του ποια διαδικασία όδευσης θα επιλεγεί».

Ποιο ήταν όμως το Αμερικανικό non paper που αποκάλυψε το omegapress στο οποίο αναφερόταν ότι οι λόγοι της εγκατάλειψης της Αμερικανικής υποστήριξης στον EastMed είναι οικονομικοί και μείωσης της έντασης στην περιοχή;

Σε διευκρίνηση από τις ΗΠΑ τονίζεται μεταξύ άλλων ότι:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά τις περιφερειακές προσπάθειες που ενισχύουν και προάγουν τη συνεργασία και την περιφερειακή σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού 3+1 στον οποίο συμμετέχουν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στη φυσική διασύνδεση της ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη.
Μεταθέτουμε το ενδιαφέρον στις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν τόσο το φυσικό αέριο όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο προς την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, και την προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ευρώπης».

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ, σχολίασε τις εξελίξεις για τον EastMed λέγοντας:
«Ο East Med παραμένει ένα σχέδιο ενδιαφέρον, αλλά σήμερα οι οικονομικές συνθήκες συνηγορούν στην αναζήτηση άλλων τρόπων προμήθειας ενέργειας και κυρίως της ηλεκτρικής διασύνδεσης ή του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Δεν υπάρχει η πρόθεση να γίνει ο East Med μια στρατηγική ή πολιτική υπόθεση, αλλά να δούμε μόνον τα γεγονότα, τα οποία δείχνουν ότι οικονομικά είναι πιο λογικό να προωθήσουμε άλλα σχέδια».

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ο αγωγός EastMed είναι έργο οικονομικά και τεχνικά άρτιο και το οποίο θα συνεχίζει να αναπτύσσεται. Η ΔΕΠΑ και η Ιταλική Edison (μέτοχοι της εταιρείας IGI Poseidon που αναπτύσσει το έργο), ολοκλήρωσαν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αγωγού, ένα από τα σημαντικότερα βήματα που απαιτείται για την ωρίμανση του έργου και τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και σημαντικότατα.

Για ποιο λόγο οι ΗΠΑ «μεταθέτουν» το ενδιαφέρον τους στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου;
Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κοιτάσματα που να καθιστούν τον αγωγό κερδοφόρο; 
Γιατί συνεχίζονται οι έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου; 
Γιατί οι εταιρείες συνεχίζουν την ολοκλήρωσης της μελέτης του έργου; 
Γνωρίζουν οι Αμερικανοί κάτι περισσότερο ή μήπως δεν θέλουν να «στεναχωρήσουν» κι άλλο την Τουρκία;
Μήπως πλήττονται τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ από τον αγωγό EastMed;
Για ποιο λόγο καθυστερούν οι έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο από την Ελλάδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης;

Ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι με τον EastMed θα μεταφερθεί στην ΕΕ το φυσικό αέριο που θα βρεθεί στο Ιόνιο.
Για ποιο λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η χώρα μας δεν είναι παραγωγός» αποκλείοντας την πιθανότητα να γίνει παραγωγός χώρα;
Για ποιο λόγο δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει χώρα παραγωγός ενέργειας;
Για ποιο λόγο, ενώ πολλοί ειδικοί επιστήμονες επιμένουν εδώ και χρόνια πως το Ελληνικό υπέδαφος διαθέτει τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, οι πολιτικοί που κυβερνάνε την χώρα, αρνούνται να τα αξιοποιήσουν, προς όφελος του Ελληνικού λαού;
Μήπως η Ελληνική εξωτερική πολιτική απέτυχε, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να κατευνάσουν την Τουρκία με την ακύρωση της κατασκευής του αγωγού EastMed;

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως. Το μισό LNG που παρήχθη στις ΗΠΑ το 2021 μεταφέρθηκε με πλοία στην Ευρώπη. Η υλοποίηση του EastMed σίγουρα θα έχει ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να χάσουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου