Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Ένταση Ουγγαρίας – Ουκρανίας λόγω εκλογών

Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ουγγαρίας σχετικά με τις τοπικές εκλογές στην Ουκρανία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 25 Οκτωβρίου.


Η Βουδαπέστη υποστήριξε τα Ουγγρικά κόμματα στην περιοχή Zakarpattia της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να τα πάνε αρκετά καλά στις εκλογές. Σε απάντηση, το Κίεβο απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα δύο Ούγγρων αξιωματούχων και επέδωσε στη Βουδαπέστη έγγραφη διαμαρτυρία.

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκε μετά τα γεγονότα του 2014 στο Maidan. Επιπλέον διαμάχες σημειώθηκαν το 2017, όταν το Ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε το νόμο «για την εκπαίδευση» ο οποίος περιόρισε τη χρήση των γλωσσών που ομιλούνται από εθνικές μειονότητες στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως ο νόμος αποτέλεσε «πισώπλατη μαχαιριά» υποστηρίζοντας πως η Βουδαπέστη είχε υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Μάλιστα η Ουγγαρία είχε απειλήσει με βέτο στο ΝΑΤΟ για την ένταξη της Ουκρανίας. Τότε το Κίεβο αναγκάστηκε να προβεί σε κάποιες παραχωρήσεις.
Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Το 2020, σημειώθηκε η τρίτη προστριβή μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας της διοικητικής μεταρρύθμισης της Ουκρανίας.

Ο ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Andrei Zolotaryov επεσήμανε ότι ενδέχεται να προκύψουν περισσότερα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών στο μέλλον.

«Ορισμένες περιοχές της Zakarpattia θα υποστηρίξουν περισσότερο την Ουγγαρία και οι δεσμοί τους με την Ουγγαρία θα επεκταθούν. Τα εδάφη αυτά θα ανήκουν de jure στην Ουκρανία. Εκ των πραγμάτων, οι δεσμοί αυτών των εδαφών με το Κίεβο θα εξασθενίσουν περαιτέρω. Σε περίπτωση σοβαρής κρίσης στην Ουκρανία, θα μπορούσε να δημιουργηθεί τόπος για την αποξένωση των εδαφών αυτών» είπε ο Andrei Zolotaryov.

Σύμφωνα με τον Bogdan Bezpalko, Αναπληρωτή Διευθυντή του Κέντρου Ουκρανικών και Λευκορωσικών Σπουδών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, η σύγκρουση με την Ουγγαρία δείχνει ότι η Ουκρανία έχει χάσει την κυριαρχία της σε κάποιες περιοχές.

«Η Βουδαπέστη ενεπλάκη στην προεκλογική εκστρατεία στην Ουκρανία. Η Ουκρανία μετατρέπεται σε τριτοκοσμική χώρα και οι ισχυρότεροι παίκτες θα επιβάλλουν τη βούλησή τους» είπε ο Bogdan Bezpalko.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από το TASS

Διαβάστε επίσης:
Αυτονομία ζητούν οι Ούγγροι της Ρουμανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου