Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Τουρκικές ύβρεις και Γαλλική ανάκληση πρεσβευτή

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας και οι Υπουργοί του έχουν κυριολεκτικά αποθρασυνθεί και μιλούν με αυθάδεια, αγένεια και προσβλητικά κατά Προέδρων, Πρωθυπουργών και Υπουργών άλλων χωρών, που εκφράζουν αντίθετη άποψη από αυτή που θέλει να επιβάλλει η Τουρκία.


Πριν από λίγες ημέρες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε μιλήσει προσβλητικά στην Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Ανν Λίντε, που επισκεπτόταν την Τουρκία, όταν εκείνη «παρότρυνε» (urge) την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία και όταν τόνισε ότι δεν πρέπει να παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της από την Τουρκία.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε σε έντονο ύφος και με τρόπο προσβλητικό και λέγοντας ψέματα:
«Ποια είστε εσείς που τα λέτε αυτά; Ποιος σας έδωσε εντολή να τα πείτε αυτά; Τα κάνετε για να υποστηρίξετε το PKK. Γιατί δεν μιλάτε για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες; Αφού είστε τόσο ευαίσθητη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί δεν μιλάτε για την Ελλάδα που βουλιάζει τις βάρκες των προσφύγων στο Αιγαίο;».

Εχθές, ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσβαλλε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμάνουελ Μακρόν λέγοντας:
«Ο Μακρόν έχει ανάγκη εγκεφαλικής θεραπείας. Τι άλλο μπορεί να ειπωθεί για έναν αρχηγό κράτους ο οποίος δεν καταλαβαίνει από θρησκευτική ελευθερία και θρησκευτική ανεξαρτησία και συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο που δεν σέβεται τα εκατομμύρια ανθρώπων με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις. Συνέχεια ασχολείσαι με τον Ερντογάν. Δεν θα κερδίσεις τίποτα με το να ασχολείσαι με τον Ερντογάν».

Οι προσβολές του Ερντογάν είχαν αφορμή τις ανακοινώσεις του Μακρόν για μηδενική ανοχή στους φανατικούς Ισλαμιστές που δρουν εντός Γαλλίας. Συγκεκριμένα ο Εμμάνουελ Μακρόν μίλησε για τον «Ισλαμικό αυτονομισμό» (Separatisme) που απειλεί την Γαλλία.

Έτσι, στη Γαλλία αποφασίστηκε να καταργηθούν οι δάσκαλοι των «εθνικών γλωσσών» που έρχονται στη Γαλλία από Τουρκία, Μαρόκο και Αλγερία και συχνά δεν μιλούν Γαλλικά. Θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος στους διορισμούς. Σε συνεργασία με το Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης στη Γαλλία (CFCM) θα ξεκινήσει η διαδικασία εκπαίδευσης Ιμάμηδων με απονομή σχετικού τίτλου σπουδών στη Γαλλία. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των θρησκευτικών ενώσεων και των τζαμιών, επιδιώκεται η κατάργηση της χρηματοδότησης από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία και από τις χώρες του Μαγκρέμπ (βόρεια Αφρική), καθώς πολλές φορές τα χρήματα προέρχονται από ιδιωτικά συμφέροντα για υποτιθέμενη βοήθεια αθλητικών οργανώσεων ή για βοήθεια επισιτισμού. Αυτοί είναι οι τρόποι με τους οποίους οι ισλαμιστές βρίσκουν την ευκαιρία να προσηλυτίσουν τους αδύναμους, υποστηρίζει η Γαλλική Προεδρία.

Η «δημοκρατική», «φιλελεύθερη» και «ανεκτική» Τουρκία προς κάθε θρησκεία και κάθε ενθότητα που ζει εντός των συνόρων της, η Τουρκία που μετατρέπει τις Χριστιανικές Εκκλησίες σε τζαμιά, δεν μπορεί να δεχτεί πως μια χώρα της ΕΕ δεν θα συνεχίσει να ανέχεται την Ισλαμική τρομοκρατία στο έδαφός της. Γι’ αυτό μίλησε τόσο προσβλητικά κατά του Μακρόν ο Ερντογάν.

Έτσι, ανακοινώθηκε από τη Γαλλική Προεδρία η ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από την Άγκυρα για διαβουλεύσεις.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές» τονίζεται στην ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία δεν καταδίκασε τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή Ιστορίας από τον φανατικό Μουσουλμάνο.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου