Ο πρώτος στόχος της Μόσχας και της Αθήνας επιτεύχθηκε με την επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα και είναι η μερική αναθέρμανση των παγωμένων σχέσεων των δύο χωρών.
Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε για τρεις ώρες με τον Νίκο Δένδια και στη συνέχεια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι, που βρίσκεται στην Αθήνα για την καθιερωμένη τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Τα μηνύματα που στάλθηκαν από την σημαντική επίσκεψη στην Ελλάδα του επί 16 χρόνια επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας, κατευθύνονται προς όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες.
Αρχικά προς τις ΗΠΑ, που έχουν δηλώσει πως η Ελλάδα είναι ταγμένη στην ανάσχεση της Ρωσικής επιρροής. Πως όμως θα υπάρξει αναθέρμανση των Ελληνορωσικών σχέσεων εάν αυτό είναι αλήθεια;
Επίσης προς την Τουρκία, με την οποία οι σχέσεις της Ρωσίας κάθε άλλο παρά ρόδινες είναι. Πρόκειται για λυκοφιλία, καθώς η Ρωσία και παζαρεύει και συνομιλεί μαζί της, ενώ είναι πλέον ολοφάνερο πως ο Πούτιν περιμένει την λάθος κίνηση του Ερντογάν για να τον πλήξει άγρια.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ ήρθε στην Ελλάδα για να ακούσει ο ίδιος τις απόψεις της Ελληνικής κυβέρνησης για τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, για το αν πράγματι η Ελλάδα θεωρεί πως η Ρωσία αποτελεί απειλή και πως η επιρροή της θα πρέπει να ανασχεθεί.
Η Ρωσία είναι πράγματι ενοχλημένη με την Τουρκία, αλλά αυτό από μόνο του δεν λέει πολλά. Υπάρχει ενδιαφέρον από την Ρωσία για την Ελλάδα, αλλά θα μπορέσει να διαφοροποιηθεί η Ελληνική εξωτερική πολιτική από τις ΗΠΑ; Γιατί αν δεν μπορέσει, δεν έχουν νόημα οι συζητήσεις για συνεργασία. Μην ξεχνάμε πως οι ΗΠΑ ουσιαστικά απαγορεύουν την αναβάθμιση των Ελληνικών S-300 επειδή η κατασκευάστρια εταιρία τους τελεί υπό καθεστώς Αμερικανικών κυρώσεων εξαιτίας της Κριμαίας.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Τουρκία αγνοεί τις ΗΠΑ και συνεργάζεται με την Ρωσία ή όποια άλλη χώρα θέλει, χωρίς να ρωτάει κανέναν. Υπό αυτό το πρίσμα, η Τουρκία είναι παίκτης, αφού αποφασίζει μόνη της για τις κινήσεις της, ενώ η Ελλάδα είναι πιόνι. Κάπως έτσι βλέπει τα πράγματα η Μόσχα.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει κάποια άλλη στάση εκτός από αυτή που είναι στη σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας. Κάθε μέλος αυτής της σύμβασης μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια τηρώντας βεβαίως την κοινή λογική και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες.
Ως προς την Τουρκία, εμείς έχουμε καλές σχέσεις. Όχι όμως χωρίς προβλήματα. Δεν συμπίπτουν παντού οι προσεγγίσεις σε κάποια θέματα, αλλά όταν βρίσκουμε κοινό παρονομαστή με την Τουρκία, όπως στη Λιβύη, τότε ενώνουμε τις προσπάθειές μας για να επιτύχουμε την επίλυση και τη διευθέτηση των κρίσιμων περιστάσεων» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα.
Για την Αγία Σοφία απέφυγε να καταδικάσει την μετατροπή της σε τζαμί από την Τουρκία. Ανέφερε όμως πως αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, έχει εξαιρετική πολιτιστική και ιστορική αξία και πως είναι ιερός τόπος για τους ορθοδόξους πιστούς της Ρωσίας και όλου του κόσμου.
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για τα Βαρώσια στην Κύπρο, αλλά δεν καταδίκασε την Τουρκία και τις δράσεις της στην Αμμόχωστο. Τόνισε όμως πως έτσι δημιουργούνται δυσκολίες στην επανέναρξη των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού.
Οι δύο Υπουργοί, Δένδιας και Λαβρόφ, υπέγραψαν μνημόνιο για την διοργάνωση του «Έτους Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδας» το 2021, ενώ κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Υπουργό εξωτερικών, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε πρόσκληση στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί την Ελλάδα το 2021.
Σημαντικές χαρακτηρίζονται οι αναρτήσεις στο Twitter από το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών μηνύματος για την επέτειο της ναυμαχίας του Ναυαρίνο και της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα για το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12ναυτικά μίλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που καταφθάνουν από τη Ρωσία, υπάρχει πρόταση στην Ελλάδα να ενθαρρύνει ενεργά την επιστροφή των προσφύγων από τη Συρία στην πατρίδα τους, ενδεχομένως με τη συμμετοχή και Ελληνικών επιχειρήσεων στην ανοικοδόμηση της Συρίας. Δυστυχώς, από Ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει απάντηση, καθώς δεσμεύεται από την κοινή Ευρωπαϊκή γραμμή που δεν θέλει να ακούσει τίποτα για συνεργασία με τον Μπασάρ Άσαντ, ο οποίος είναι μάλλον ο νικητής στην περιοχή μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 80 φιλότουρκοι τζιχαντιστές έχασαν τη ζωή τους κοντά στην Ιντλίμπ από αεροπορική επιδρομή Ρωσικών αεροσκαφών σε φάλαγγα. Το μήνυμα της Μόσχας στην Άγκυρα είναι σαφές: μπορούμε ανά πάσα στιγμή να επιβάλουμε τα σχέδιά μας στη Συρία και στον Καύκασο.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου