Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Τα βρίσκουν ή δεν τα βρίσκουν Βουλγαρία – Βόρεια Μακεδονία;

Εχθές, κυκλοφόρησαν πληροφορίες για συμφωνία Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας, με αποτέλεσμα την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σήμερα όμως, ο Ζόραν Ζάεφ δηλώνει άγνοια.


Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ δήλωσε άγνοια για το δημοσίευμα του Politico, σύμφωνα με το οποίο κατά την συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ, υπήρξε συμβιβασμός και η Βουλγαρία θα συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Βουλγαρία θα αναγνωρίσει τη Μακεδονική ως μία από τις επίσημες γλώσσες της Βόρειας Μακεδονίας, όπως επίσης την Μακεδονική ταυτότητα.

Σε αντάλλαγμα, η Βόρεια Μακεδονία θα αναγνωρίσει την Ιστορική αλήθεια όπως την επιθυμεί η Βουλγαρία και θα παραδεχτεί ότι υπάρχουν Βουλγαρικά θεμέλια πάνω στα οποία δημιουργήθηκε η Μακεδονική γλώσσα και η Μακεδονική ταυτότητα.

Υπενθυμίζεται πως η Βουλγαρία είχε απειλήσει με βέτο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Βόρειας Μακεδονίας, εάν τα Σκόπια δεν αναγνωρίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα της γλώσσας και της Ιστορίας.

Πρόσφατα η Βουλγαρία μοίρασε έγγραφα στις χώρες μέλη της ΕΕ στα οποία εξηγούσε τις θέσεις της. Σε ένα έγγραφο που έπεσε στα χέρια του Politico, η Βουλγαρία τόνισε ότι «δεν μπορεί να αποδεχτεί την συνεχιζόμενη διαδικασία δημιουργίας ενός έθνους, της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία γίνεται μέσω αναθεώρησης της κοινής Ιστορίας, την άρνηση των κοινών εθνικών και γλωσσικών ριζών και τους αθεμελίωτους ισχυρισμούς ύπαρξης «Μακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία».

«Η Ελλάδα αναγνώρισε το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό. Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την ταυτότητά μας ή την Μακεδονική γλώσσα και κανείς δεν τις επιδιώκει. Η Βουλγαρία είναι φίλη χώρα και η Βουλγαρία δηλώνει δημοσίως ότι αναγνωρίζει την Μακεδονική γλώσσα και τους Μακεδόνες. Αναγνωρίζει την πραγματικότητα. Πιστεύω πως οι ομάδες εργασίας μας που διεξάγουν συνομιλίες, θα βρούνε λύσεις και αναμένω από τους Βούλγαρους και την Βουλγαρική ηγεσία να προβούν σε συγκεκριμένα βήματα για το Μακεδονικό έθνος και την Μακεδονική γλώσσα. Τονίζω και πάλι ότι δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία ή νέο παράρτημα στη συμφωνία. Είμαστε έτοιμοι να διευκρινίσουμε η να προσδιορίσουμε κάποια θέματα» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επικαλείται το Politico, η Βόρεια Μακεδονία θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονικό» αλλά θα στερείται ουσίας, καθώς η Βουλγαρία θέλει η Βόρεια Μακεδονία να αποδεχθεί ότι το έθνος και η γλώσσα της είναι πρόσφατα παράγωγα του Βουλγαρικού έθνους και της Βουλγαρικής γλώσσας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Διαβάστε επίσης:
Συνεχίζεται η κόντρα Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας



1 σχόλιο:

  1. Θα προτιμούσα η γειτονική μας χώρα να αναφέρεται απλώς ως «τα Σκόπια». Δεν είστε υπουργείο Εξωτερικών για να το φοβάστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή