Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν τις Τουρκικές ενέργειες κατά της Ελλάδας

Η τελευταία ενέργεια της Τουρκίας να βγάλει και πάλι το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες και με NAVTEX να προτίθεται να φτάσει σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων νοτίως του Καστελόριζου, εξόργισε και τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το State Department εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία αποδοκιμάζει τις Τουρκικές ενέργειες σε περιοχές που η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία. Αυτό σημαίνει πως εμμέσως αναγνωρίζεται πως οι περιοχές αυτές ανήκουν στην Ελλάδα, παρά το ότι (δυστυχώς) ακόμη δεν έχουν δηλωθεί οι συντεταγμένες Εθνικού Θαλάσσιου Χώρου για 12 ναυτικά μίλια και ΑΟΖ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας της 11ης Οκτωβρίου σχετικά με την ανανεωμένη Τουρκική δραστηριότητα έρευνας σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς την ένταση στην περιοχή και σκοπίμως περιπλέκει την επανέναρξη των κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει την σχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν διαρκείς λύσεις
» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου