Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Συνεχίζεται η κόντρα Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας

Μπορεί η Ελλάδα να συνθηκολόγησε με την Βόρεια Μακεδονία και να αποδέχτηκε την χρήση της λέξης «Μακεδονία» στο όνομα, τη γλώσσα και την εθνικότητα της χώρας, η Βουλγαρία όμως αρνείται να δεχτεί τον σφετερισμό των ηρώων της.


Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένα αφήγημα που δημιούργησε ο Τίτο στην Γιουγκοσλαβία μετά το 1945. Για να καταφέρει να διατηρήσει την ενότητα μιας περιοχής που αποτελούνταν από Βούλγαρους, Αλβανούς, Σέρβους και Έλληνες, που κανονικά θα έπρεπε να έχει μοιραστεί σε αυτές τις χώρες, δημιούργησε το αφήγημα των «Μακεδόνων» και της «Μακεδονίας» και φύτεψε την ιδέα πως δήθεν προέρχονται από τον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο. Όμως η κλοπή της αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας δεν ήταν αρκετή. Έτσι δημιούργησε και το αφήγημα της σύγχρονής Ιστορίας πως η «χώρα» αυτή έχει εθνικούς ήρωες κάποιους Βούλγαρους, όπως ο Γκότσε Ντέλτσεβ.

Η κόντρα Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζεται, καθώς η Βουλγαρία απαιτεί την ορθή διατύπωση της Ιστορίας, ώστε να δεχτεί την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Ο Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ είπε ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει πως οι παραποιήσεις της Ιστορίας θα πρέπει να διορθωθούν.

«Κυριολεκτικά, εχθές αρνήθηκαν να συνεργαστούν στην κοινή επιτροπή. Μάλιστα στις 11 Οκτωβρίου, στην Εθνική τους γιορτή, πανηγύρισαν κατά του αποκαλούμενου Βούλγαρου κατακτητή» είπε ο Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ.

Ο Βούλγαρος Υπουργός απαίτησε να απομακρυνθούν από τη Βόρεια Μακεδονία όλα τα αγάλματα που δεν ανταποκρίνονται στον τρόπο που η Βουλγαρία αντιλαμβάνεται την Ιστορία.

«Εάν χρειαστεί, θα στείλω τον λόχο Μηχανικού για να απομακρύνει τα μνημεία που δεν ανταποκρίνονται στα Ιστορικά γεγονότα» είπε ο Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ασκούν πίεση στη Βουλγαρία για να υποστηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Άμυνας Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ.

«Ορισμένοι Βόρειο-Μακεδόνες πιστεύουν ότι οι Γερμανοί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μας ασκήσουν πίεση και θα συμφωνήσουμε χωρίς όρους στο να τους υποστηρίξουμε. Είναι γεγονός πως μας είμαστε υπό διπλωματική πίεση. Ωστόσο η Βουλγαρία έχει αξιοπρέπεια και είναι κυρίαρχο κράτος» δήλωσε ο Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Με πληροφορίες από τα Nova και Republika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου