Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Η Πολωνία προχωρά με Αμερικανική πυρηνική ενέργεια

Συμφωνία κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα υπογραφεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Three Seas στο Ταλίν της Εσθονίας σήμερα, μεταξύ της Πολωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.


Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών έχει ως στόχο να επιτρέψει στην Πολωνία να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των Αμερικανικών εταιρειών ενέργειας στην ανάπτυξη του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Πολωνίας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι ενάμισι χρόνο μετά την υπογραφή της, οι χώρες θα προετοιμάσουν κοινή έκθεση που θα αποτελέσει τη βάση για την κυβέρνηση της Πολωνίας ώστε να επιλέξει τον εταίρο για την εκτέλεση του Πολωνικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κορυφαίες Αμερικανικές εταιρείες πυρηνικής ενέργειας θα καταρτίσουν σχέδια και θα προετοιμαστούν για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Πολωνία.

Οι εκπρόσωποι και των δύο κυβερνήσεων, μαζί με Αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα προετοιμάσουν τα χρηματοδοτικά σχέδια για το πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής Three Seas, ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Dan Brouillette θα υπογράψει τη διακυβερνητική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Πολωνίας για την ανάπτυξη του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας και της πολιτικής πυρηνικής βιομηχανίας στην Πολωνία.

Ο υπουργός Στρατηγικής Ενεργειακής Υποδομής Piotr Naimski θα υπογράψει τη συμφωνία αργότερα μέσα στην εβδομάδα, αφού λάβει τα έγγραφα που υπέγραψε η Αμερικανική πλευρά.

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα μονογραφήθηκε από τον Piotr Naimski και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Mike Pompeo στην Πολωνία.

Επί του παρόντος, σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στην Πολωνία μεγάλης κλίμακας πυρηνικοί αντιδραστήρες, ισχύος 6 ως 9 Γιγαβάτ. Αναμένεται να επιλεγεί ένας κοινός τύπος τεχνολογίας και ένας στρατηγικός επενδυτής που θα σχετίζεται με τον προμηθευτή τεχνολογίας.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια στην Πολωνία σχεδιάζεται να ξεκινήσει το 2033 και αναμένεται να κοστίσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως το 2040 αναμένεται να έχουν κατασκευαστεί 6 πυρηνικά εργοστάσια. Έτσι η Πολωνία αναμένεται να μειώσει δραματικά το αποτύπωμά της σε διοξείδιο του άνθρακα.

Φυσικά, στην Ελλάδα συνεχίζεται η δαιμονοποίηση της Πυρηνικής Ενέργειας, κρατώντας τη χώρα στη λίθινη εποχή…

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου