Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Την εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ ζητά η Αμερικανίδα Βουλευτής Tulsi Gabbard

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 16 Οκτωβρίου 2020 η Βουλευτής από τη Χαβάη Tulsi Gabbard υπέβαλε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων το ψήφισμα 1195 για την καταδίκη της Τουρκίας για μια σειρά σοβαρών θεμάτων και την εκδίωξή της από το ΝΑΤΟ.


Στο ψήφισμα που κατατέθηκε στην Αμερικανική Βουλή, ζητείται η καταδίκη της Τουρκίας για επιθέσεις κατά των Αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους, την συνεχιζόμενη υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Επίσης αναφέρεται πως η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες του ΝΑΤΟ και τονίζεται ο απολυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης της Τουρκίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι η Τουρκία προχωρεί σε σκόπιμες ενέργειες κατά συμμάχων στο ΝΑΤΟ και σε επιθετικές ενέργειες που απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα, υπονομεύουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και θέτουν σε κίνδυνο το ΝΑΤΟ, απειλώντας το να εμπλακεί σε μια ευρύτερη σύρραξη που θα έχει δημιουργήσει η Τουρκία.

Σε σχέση με τους S-400, αναφέρεται πως χρησιμοποιήθηκαν κατά αεροσκαφών F-16 που επέστρεφαν από άσκηση στην Κύπρο, στην οποία έλαβαν μέρος η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί αδικαιολόγητη επίθεση κατά ΝΑΤΟϊκών συμμάχων.

Στο ψήφισμα 1195 υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2020 το Τουρκικό Ναυτικό συνόδευε σκάφη ύποπτα για μεταφορά όπλων στη Λιβύη, κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων, ενώ Τουρκικό πλοίο απέτρεψε Γαλλικό πλοίο να προχωρήσει σε έρευνα στο ύποπτο σκάφος, εμποδίζοντας ΝΑΤΟϊκή έρευνα.

Επίσης αναφέρεται ότι η Τουρκία απειλεί συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στέλνοντας ερευνητικά και πολεμικά πλοία στα Ελληνικά νερά γύρω από το Καστελόριζο, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ, την ΕΕ και το Διεθνές Θαλάσσιο Δίκαιο ανήκουν στην ΑΟΖ της Ελλάδας.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι Τουρκικά άρματα μάχης αναπτύσσονται στην Αδριανούπολη, στα σύνορα με την Ελλάδα, ενώ η Τουρκική ρητορική κατά της Ελλάδας στα κρατικά ΜΜΕ αυξάνει την ένταση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

Επίσης αναφέρεται πως η Τουρκία παρέχει έμμεση και άμεση οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και παρακλάδια της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Στο ψήφισμα δίνονται λεπτομέρειες για τη δράση και τις επιθέσεις της Τουρκίας στη Συρία κατά των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ, αλλά ακόμη και Αμερικανικών δυνάμεων, που ανάγκασε τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Στη συνέχεια δίνονται στοιχεία για τη δράση του Τουρκικού στρατού στη Λιβύη και τη μεταφορά Σύριων τζιχαντιστών.

Επίσης, γίνεται αναφορά στην εμπλοκή της Τουρκίας και των μισθοφόρων της στον πόλεμο Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και αναφέρεται η εμπλοκή Τουρκικών αεροσκαφών F-16 στον πόλεμο. Υπογραμμίζεται πως η συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή θα αναγκάσει τη Ρωσία να επέμβει στο πλευρό της Αρμενίας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να το εκμεταλλευθεί η Τουρκία και να επικαλεστεί το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και έτσι να εμπλέξει το ΝΑΤΟ σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία, την οποία θα έχει ουσιαστικά ξεκινήσει η Τουρκία.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητείται η καταδίκη της Τουρκίας και καλείται ο Αμερικανός Πρόεδρος να ξεκινήσει τις διαδικασίες εκδίωξης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου