Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

9 Τουρκικά Bayraktar κατέρριψαν οι Ρώσοι στην Αρμενία

Την πληροφορία πως ειδικό Ρωσικό σύστημα antidrone λειτουργεί στην Ρωσική βάση στην Αρμενία και έχει καταρρίψει τουλάχιστον 9 οπλισμένα Τουρκικά drone τύπου Bayraktar TB2 δημοσίευσε εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, επικαλούμενη Ρωσικές πηγές.


Ούτε η Ρωσία, ούτε η Αρμενία, ούτε η Τουρκία, ούτε το Αζερμπαϊτζάν, επιβεβαίωσαν ή διέψευσαν την είδηση της κατάρριψης των 9 drone κοντά στην Ρωσική βάση.

Συγκεκριμένα, οι Asia Times υποστηρίζουν πως το Ρωσικό σύστημα Krakuskha, που είναι γνωστό στη Δύση ως Belladona, έχει εγκατασταθεί στη Ρωσική βάση Gyumri στην Αρμενία, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά 487 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη Αζέρικη βάση Ganja.

Σύμφωνα με ίσα όσα έχουν γίνει γνωστά, τα Τουρκικά drone ελέγχονται από απόσταση ως 150km. Επομένως, ο σταθμός ελέγχου τους βρίσκεται κάπου κοντά στη Ρωσική βάση. Το Ρωσικό σύστημα μπορεί να παρεμβάλλεται στη σύνδεση μεταξύ drone και χειριστή. Έτσι το drone μένει ακυβέρνητο και πέφτει. Στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δεν φαίνεται να έχει γίνει χρήση πυρομαχικών κατά των Τουρκικών drone, κάτι που ενισχύει τη θεωρία.

Απορίας άξιο είναι το γιατί τα Τουρκικά drone πέταξαν κοντά στη Ρωσική βάση. Κάποιοι υποστηρίζουν πως έχει επιδιωχτεί η κατάρριψή τους από τους χειριστές τους, καθώς δεν φαίνεται να κουβαλούσαν πυραύλους.

Τα Τουρκικά drone Bayraktar TB2 φέρουν την Καναδικής προέλευσης πολυφασματική κάμερα Wescam-MX-15D και μηχανές Rotax που κατασκευάζονται στην Αυστρία, αλλά η εταιρεία ανήκει στην επίσης Καναδική Bombardier. Ο Καναδάς ανακοίνωσε την αναστολή πωλήσεων όπλων στην Τουρκία, αλλά δεν έχει διευκρινίσει εάν συμπεριλαμβάνονται και οι μηχανές. Το βέβαιο είναι πως τα Bayraktar TB2 χρησιμοποιούν συστήματα που προέρχονται από Ευρωπαϊκές χώρες και από τις ΗΠΑ.

Σε ότι αφορά το σύστημα Krakushka, προέρχεται από την εταιρεία KRET που ανήκει στον όμιλο Rostec, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ εξαιτίας της παρουσίας του στην Κριμαία.

Το σύστημα Krakushka χρησιμοποιείται και για την προστασία της Ρωσικής βάσης Hmeymim στη Συρία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου