Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Ισπανία, Ρωσία, Γαλλία, ενοχλημένες από τις δράσεις της Τουρκίας. Η Γερμανία, όχι! (video)

Άρχισαν να δυσφορούν και οι χώρες που έδειχναν ανοχή μέχρι τώρα στις δράσεις της Τουρκίας.


Η Ισπανίδα Υπουργός Εξωτερικών Arancha Gonzales Laya κατέκρινε τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως οι δράσεις αυτές παρεμπόδισαν τις διαπραγματεύσεις για τις θαλάσσιες περιοχές με την Ελλάδα, καθώς δημιούργησαν ένταση.

Κατά τις συνομιλίες της Arancha Gonzales Laya με τον Κύπριο ομόλογό της Νίκο Χριστοδουλίδη, η Ισπανίδα Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξή της στην Κύπρο, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Δεν πιστεύουμε πως υπάρχει μονομερής λύση στα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Απορρίπτουμε τις μονομερείς ενέργειες που δεν βοηθούν στην εξεύρεση μακροχρόνιας λύσης» είπε η Arancha Gonzales Laya.

Ταυτόχρονα, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov εξέφρασε «την βαθιά του ανησυχία» για τις αναφορές πως μισθοφόροι από τη Συρία και τη Λιβύη συμμετέχουν στη σύρραξη Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν.

«Μαχητές από παράνομες ένοπλες ομάδες συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Συρία και τη Λιβύη, έχουν αναπτυχθεί στην εμπόλεμη ζώνη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ώστε ευθέως να λάβουν μέρος στις μάχες. Ανησυχούμε έντονα για τη διαδικασία αυτή, που όχι μόνο ενισχύει την ένταση στην εμπόλεμη ζώνη, αλλά και δημιουργεί μακροχρόνιες απειλές για την ασφάλεια όλων των χωρών της περιοχής» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Υπενθυμίζεται πως το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε προειδοποιήσει έγκαιρα, πριν την έναρξη των εχθροπραξιών, πως η Τουρκία στέλνει Σύριους μισθοφόρους στο Αζερμπαϊτζάν.
Διαβάστε σχετικά, στο άρθρο του CosmoStatus που δημοσιεύτηκε πριν ξεσπάσει ο νέος πόλεμος μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, ΕΔΩ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν εξέφρασε επίσης τη δυσφορία του για τις δράσεις της Τουρκίας σε σχέση με την σύρραξη Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν.

«Μίλησα με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashanian και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev και τους μίλησα ανοιχτά για εκεχειρία. Ειδικά, ζήτησα από το Αζερμπαϊτζάν, επειδή αποδείχτηκε η προέλευση πυρών από το έδαφός του, να σταματήσουν οι ενέργειες αυτές. Και καταδίκασα τις επιθέσεις αυτές, που μου μοιάζουν δυσανάλογες των αψιμαχιών στα σύνορα ή εντός της περιοχής. Σημείωσα τις πολιτικές δηλώσεις της Τουρκίας, οι οποίες νομίζω, είναι απρόσεκτες και επικίνδυνες. Και τονίζω στην Αρμενία, ως Γαλλία που ανήκει στην ομάδα του Μινσκ, με την αμεροληψία που δικαιολογεί το πόσο προσεκτικός είμαι, παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή τα πολεμικά μηνύματα της Τουρκίας των τελευταίων ωρών, που απομακρύνουν τις αναστολές του Αζερμπαϊτζάν στην ανάκτηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε».
Δείτε το βίντεο ΕΔΩ.

Η μόνη χώρα που αρνείται να δει τι προκαλεί η Τουρκία και συνεχίζει να την χαϊδεύει, είναι η Γερμανία.

Όπως είπε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από το βήμα της Γερμανικής βουλής, οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι «σύνθετες». «Από τη μια πλευρά υπάρχουν παράπονα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την άλλη η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία, σοβαρή ένταση. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης».

Η Γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε σαφές πως η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο» έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά, πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων» σκιαγραφώντας, κατά κάποιο τρόπο, τη στάση της Γερμανίας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής και πρόσθεσε πως θα πρέπει «να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα». Φυσικά, δεν είπε ούτε λέξη για πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, εξαιτίας της παραβίασης της κυριαρχίας 2 κρατών μελών της ΕΕ...

Η Γερμανίδα Καγκελάριος φρόντισε να εξαπολύσει και κατηγορίες κατά της Ελλάδας για ό,τι συνέβη στη Μόρια.
«Τις τελευταίες ημέρες είδαμε φριχτές εικόνες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων. Και όχι από την Τουρκία, θα ήθελα να το τονίσω, αλλά από τη Λέσβο, από ένα κράτος μέλος της ΕΕ». Είναι σημαντικό, τόνισε, ότι στη Λέσβο θα δημιουργηθεί ένας πιλοτικός προσφυγικός καταυλισμός που θα τον διαχειρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ΕΕ, ενώ υποστήριξε την αναγκαιότητα της άμεσης αντίδρασης της Γερμανίας να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λέσβο, επισημαίνοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν συνιστά βιώσιμη λύση του προβλήματος.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου