Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

19 χώρες θέλουν να ενταχθούν στους BRICS

Οι BRICS αποτελούνται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και την Νότιο Αφρική. Οι οικονομίες τους αντιπροσωπεύουν το 31,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ οι G7 αντιπροσωπεύουν το 30%.


Οι BRICS θέλουν να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στην Δύση. Αποτελούνται από τις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες και πλέον αποτελούν πόλο έλξης για πολλές χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 19 χώρες έχουν εκφράσει επιθυμία να ενταχθούν ή να συζητήσουν την πιθανότητα ένταξής τους στον οργανισμό. Μεταξύ αυτών η Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης, ενώ η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Αλγερία, η Ινδονησία και η Αργεντινή εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για να συζητήσουν την πιθανότητα ένταξής τους.

Φαίνεται πως ο κόσμος ξεφεύγει από την ηγεμονία της Δύσης και πιο συγκεκριμένα της Αμερικής. Πολλές είναι οι χώρες που δεν θέλουν να χρησιμοποιούν πλέον το δολάριο ως μέσο εμπορικών συναλλαγών και έτσι προτείνουν τη δημιουργία νομίσματος στα πρότυπα του ευρώ, που θα χρησιμοποιούν οι BRICS. Όπως ανακοινώθηκε, ήδη το 70% των συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας γίνεται μέσω των νομισμάτων των δύο χωρών.

Οι BRICS αντιπροσωπεύουν έναν νέο πολιτικό και οικονομικό πόλο. Οι χώρες που εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στον Οργανισμό, δεν σημαίνει ότι θα διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Δύση. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα συμφέροντα των χωρών αυτών δεν συμβαδίζουν πλέον με αυτά της Δύσης.

Το εάν θα καταφέρουν οι χώρες αυτές και ο Οργανισμός των BRICS να πετύχουν τους στόχους τους αναμένεται να φανεί τις επόμενες δεκαετίες και ιδιαίτερα ως το 2050, σύμφωνα με την Goldman Sachs, οπότε και οι οικονομίες των BRICS θα ανταγωνίζονται τις πλουσιότερες οικονομίες της Δύσης.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου