Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Τουρκία προς ΗΠΑ: δώστε μας πίσω τα λεφτά μας

Η Τουρκία δεν ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν στην Άγκυρα να επιστρέψει στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, απλώς θέλει την επιστροφή των χρημάτων της που έχουν ήδη καταβληθεί για το έργο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στις 7 Μαΐου.


«Δεν λέμε "Ας επιστρέψουμε στο πρόγραμμα των F-35 τώρα". Λέμε "Δώστε μας τα χρήματά μας πίσω". Εμείς παράγουμε το δικό μας εθνικό μαχητικό αεροσκάφος» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Θέλουμε επίσης να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και έχουμε δημιουργήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς για αυτό» είπε ο Υπουργός, αλλά σημείωσε ότι η ένταση αυξάνεται μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον λόγω της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στην ομάδα (σ.σ. των Κούρδων) YPG στη Συρία και της φιλοξενίας της οργάνωσης FETÖ του Φετουλάχ Γκιουλέν στις Η.Π.Α.

Οι ΗΠΑ έκαναν διάφορες προτάσεις στην Τουρκία για το μέλλον του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, είπε επίσης ο Τσαβούσογλου.

«Έκαναν προσφορές που αφορούν άμεσα την κυριαρχία μας. Ζήτησαν να τους δώσουμε τον έλεγχο (των S-400). Πού είναι η ανεξαρτησία μας, η κυριαρχία μας;» είπε ο Μεβλούτ Τσβούσογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι μία από τις προτάσεις που έγιναν προς την Τουρκία ήταν η αποστολή των S-400 στην Ουκρανία.

«Μας είπαν
"Θέλετε να τους στείλετε στην Ουκρανία;" Είπαμε όχι» τόνισε ο Υπουργός.

Η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 λόγω της αγοράς του Ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου