Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Πρόσκληση στον Άσαντ από τον Αραβικό Σύνδεσμο

Η Σαουδική Αραβία προσκάλεσε τον ηγέτη της Συρίας να λάβει μέρος στην σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στο Ριάντ.


Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ έλαβε πρόσκληση από τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, για να λάβει μέρος στην 32η σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου που θα διεξαχθεί στις 19 Μαΐου στο Ριάντ. Την πρόσκληση παρέδωσε ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ιορδανία, Nayef bin Bandar al-Sudairi.

Είναι η πρώτη πρόσκληση που λαμβάνει ο Άσαντ από την έναρξη του πολέμου στη χώρα το 2011.

Ο Μπασάρ Άσαντ είπε ότι η σύνοδος «θα ενισχύσει την κοινή αραβική δράση για την επίτευξη των φιλοδοξιών των αραβικών λαών» αναφέρεται σε δημοσίευμα του Al Arabiya.

Την περασμένη Κυριακή, ο Αραβικός Σύνδεσμος καλωσόρισε την επιστροφή της κυβέρνησης της Συρίας, μετά από χρόνια απομόνωσης.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε αναστείλει την συμμετοχή της Δαμασκού στις συνόδους της από τον Νοέμβριο του 2011 λόγω της καταστολής των διαδηλώσεων που εξελίχθηκαν σε πόλεμο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσοτέρων από 500.000 ανθρώπων, εκτόπισε εκατομμύρια και έπληξε τις υποδομές και τη βιομηχανία της χώρας.

Η τελευταία φορά που έλαβε μέρος η Συρία σε σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου ήταν το 2010 στη Λιβύη.

Η πρόσκληση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφότου το Ριάντ και η Δαμασκός ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα τοποθετηθούν διπλωματικές αποστολές στη Συρία και τη Σαουδική Αραβία, μετά από μια δεκαετία διακοπής των μεταξύ τους σχέσεων.

Ο Άσαντ είναι πολιτικά απομονωμένος από την έναρξη του πολέμου, αλλά τελευταία υπάρχει διπλωματική δραστηριότητα σε εξέλιξη, κυρίως από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας για την αποκατάσταση του Άσαντ και της Συρίας.

Παρόμοιες προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας κάνει και η Ρωσία, που δεν θέλει να βλέπει τις δύο φιλικές της χώρες να έχουν κάκιστες σχέσεις. Ο Άσαντ έχει δηλώσει πως θα συνομιλήσει με την Τουρκία μόνο όταν αποσυρθούν από τα εδάφη της Συρίας όλοι οι Τούρκοι εισβολείς.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου