Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Ισραήλ και Κύπρος επεξεργάζονται συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου και μονάδας υγροποίησης

Το έργο αναμένεται να χρειαστεί τουλάχιστον 2,5 χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ φαίνεται ότι η κατασκευή του αγωγού EastMed εγκαταλείπεται.


Η Κύπρος και το Ισραήλ διαπραγματεύονται συμφωνία κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο και από τις δύο χώρες στην Κύπρο, όπου θα υγροποιείται και θα εξάγεται με πλοία στην Ευρώπη και ενδεχομένως αλλού, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο Υπουργός δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα επισκεφθεί σύντομα το Ισραήλ για να υπογράψει την συμφωνία. Ο αγωγός θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. Επίσης, θα χρειαστούν δυόμισι χρόνια για να κατασκευαστεί εργοστάσιο υγροποίησης αερίου στην Κύπρο, από τη στιγμή που θα εξασφαλιστούν οι επενδυτές, αναφέρεται σε δημοσίευμα των Times of Israel.

Μέχρι στιγμής, έχουν ανακαλυφθεί 5 μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κύπρου. Το Ισραήλ έχει ανακαλύψει 11 κοιτάσματα. Το μεγαλύτερο, το Λεβιάθαν, περιέχει περίπου 623 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου είπε ότι θα συναντηθεί εντός του μήνα με εταιρείες ενέργειας που έχουν άδεια έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, την Γαλλική Total, την Ιταλική Eni και τις Αμερικανικές ExxonMobil και Chevron, για να βρουν τρόπους συνεργασίας σε έργα που θα επισπεύσουν την ανακάλυψη φυσικού αερίου και την προώθησή του στις αγορές.

Ο Υπουργός είπε ότι το Ισραήλ συμφώνησε με την πρόταση που υπέβαλε η κυβέρνηση της Κύπρου για τον αγωγό και το εργοστάσιο υγροποίησης, την οποία αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου την περασμένη Κυριακή.

«Η ανατολική Μεσόγειος έχει αρκετά κοιτάσματα αερίου. Τα περισσότερα βρίσκονται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του Ισραήλ, αλλά η Κύπρος έχει επίσης αρκετές ποσότητες για να υλοποιηθεί το έργο» είπε ο Γιώργος Παπαναστασίου στους δημοσιογράφους.

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι το έργο είναι μια μικρότερη εκδοχή της ιδέας του αγωγού EastMed. Η πρόταση για τον αγωγό μήκους 1.900 χιλιομέτρων, κόστους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο απευθείας στην Ευρώπη, δεν φαίνεται να προχωρά.

Αντί για απευθείας σύνδεση της Ευρώπης με αγωγό, το υγροποιημένο αέριο από την Κύπρο θα μπορεί να φτάσει στις διεθνείς αγορές με πλοία.

«Όταν έχεις υγροποιημένο φυσικό αέριο, μπορεί να πάει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση… Η Ευρώπη τώρα το χρειάζεται περισσότερο, αλλά αγορές μπορούν να βρεθούν και στην Ασία» είπε ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου είπε ότι οι Αρχές της Κύπρου και του Ισραήλ θα χρειαστούν μερικούς μήνες για να διαπραγματευτούν μια ξεχωριστή συμφωνία σχετικά με το πόσο αέριο από το Κυπριακό κοίτασμα Αφροδίτη, εκτείνεται στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Η πρόταση για έναν ακόμη αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κύπρο και την Αίγυπτο, σε σταθμό υγροποίησης στην Αίγυπτο και από εκεί με πλοία στις διεθνείς αγορές, παραμένει στο τραπέζι, είπε ο Κύπριος Υπουργός.

Δύο μεγάλες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από Κύπρο και Ισραήλ στην Κύπρο, αναφέρεται σε νεότερο δημοσίευμα των Times of Israel.

Ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας είπε στο Associated Press ότι το σχέδιο θα υποβληθεί στις 29 Μαΐου στις ενεργειακές εταιρείες που συμμετέχουν στην έρευνα υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της Κύπρου και σε άλλες εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή αγωγών και εργοστασίων επεξεργασίας φυσικού αερίου.

Η συμμετοχή των ενεργειακών εταιρειών είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει το έργο και ο Γιώργος Παπαναστασίου θα το παρουσιάσει ξεχωριστά σε κάθε εταιρεία, ώστε να εξασφαλίσει την υποστήριξή της.

Ο Υπουργός Ενέργειας υποστηρίζει ότι το πλεονέκτημα του έργου για τις εταιρείες ενέργειας είναι το χαμηλό του κόστος σε σχέση με άλλους τρόπους εξαγωγής, όπως ο EastMed που αναμένεται να κοστίσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου