Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Newsweek: Γιατί τα F-16 δεν θα δώσουν στην Ουκρανία αεροπορική υπεροχή έναντι της Ρωσίας

Η παράδοση F-16 στην Ουκρανία δεν θα δώσει αυτόματα στο Κίεβο αεροπορική υπεροχή έναντι των Ρωσικών δυνάμεων υποστηρίζουν ειδικοί, καθώς το Κίεβο φαίνεται να εξασφαλίζει τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη από τους δυτικούς συμμάχους του.


Οι δυνάμεις της Ουκρανίας θα πρέπει πρώτα να απωθήσουν τις Ρωσικές δυνάμεις και να «μειώσουν την ικανότητα της επίγειας αεροπορικής τους άμυνας», δήλωσε στο Newsweek ο πρώην διοικητής της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας Greg Bagwell.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει εδώ και καιρό να λάβει προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη δυτικής κατασκευής για να αναβαθμίσει τον γερασμένο στόλο της που αποτελείται από αεροσκάφη Σοβιετικής προέλευσης.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το αμερικανικό αεροσκάφος F-16, τέταρτης γενιάς, θα ήταν η καλύτερη επιλογή για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και θα ήταν μια σημαντική αναβάθμιση για την αεροπορία της. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η παροχή F-16, κάτι που κανένα έθνος δεν έχει ακόμη δεσμευτεί να κάνει, δεν αποτελεί πανάκεια για την αεροπορία της Ουκρανίας. Υπάρχουν πολλά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν, πριν χρησιμοποιηθούν με επιτυχία τα F-16.

Από μόνα τους τα αεροπλάνα δεν αρκούν για να κυριαρχήσει η Ουκρανία στους αιθέρες. Χρειάζονται κατάλληλα εκπαιδευμένα πληρώματα εδάφους και πιλότοι, επαρκή συστήματα αεράμυνας για την προστασία των βάσεων και επαρκής προμήθεια πυραύλων.

Η Ουκρανία θα πρέπει να δημιουργήσει «τοπική υπεροχή» υποστήριξε ο Greg Bagwell και «να δημιουργήσει θύλακες αεροπορικής υπεροχής για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορεί να υπάρξει κυριαρχία για λίγες ώρες ή ακόμα και ημέρες».

Στις αρχές του μήνα, το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι προμήθευσε την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ τύπου Storm Shadows, δίνοντας στο Κίεβο δυνατότητες κρούσης μεγαλύτερης εμβέλειας. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε αρκετούς από τους πυραύλους αυτούς.

Το κλειδί για την Ουκρανία είναι να εμποδίσει τη Ρωσία να δημιουργήσει τη δική της αεροπορική υπεροχή, είπε ο Greg Bagwell. Από τις αρχές του πολέμου, δυτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία απέτυχε να κυριαρχήσει στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. Τον Νοέμβριο του 2022, το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη αεροπορικής υπεροχής της Ρωσίας πιθανότατα να οφείλεται σε παράγοντες όπως η απώλεια των έμπειρων πληρωμάτων της, η κακή εκπαίδευση και οι κίνδυνοι από τη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά της Ουκρανικής αεράμυνας.

Είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος των F-16 στον αεροπορικό πόλεμο και ποιος θα μπορούσε να δημιουργήσει αεροπορική υπεροχή, δήλωσε ο David Jordan, συνδιευθυντής του Freeman Air and Space Institute στο King's College του Λονδίνου.

Ωστόσο, τα F-16 στα χέρια της Ουκρανίας αυξάνουν τις πιθανότητες του Κιέβου να εξασφαλίσει μια «θετικότερη αεροπορική πραγματικότητα» σε βασικά σημεία, «επιτρέποντας μεγαλύτερα επίπεδα αεροπορικής υποστήριξης στις δικές της δυνάμεις, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για τα Ρωσικά στρατεύματα».

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, είπε ο David Jordan στο Newsweek, που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα προχωρήσει η ισορροπία.

Ενώ δεν έχουν προσφερθεί F-16 μέχρι στιγμής, αρκετές χώρες - συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ - έχουν δεσμευτεί να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους.

«Υπάρχει ακόμη λίγη δουλειά που πρέπει να γίνει» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου το Σαββατοκύριακο. «Αλλά οι συζητήσεις προχωρούν» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Πολωνία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16, μαζί με την Ολλανδία και την Βρετανία. Επίσης, το Βέλγιο, η Δανία και η Νορβηγία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους. Αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι το ότι η Βρετανία δεν διαθέτει F-16. Μόνο Eurofighter και F-35.

Οι Αμερικανοί δεν είναι απόλυτα θετικοί στο να δώσουν στην Ουκρανία F-16 επειδή φοβούνται ότι τα μαχητικά θα χρησιμοποιηθούν για πλήγματα σε Ρωσικά εδάφη.

Η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 μήνες, ενώ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης 12-14 Ουκρανών πιλότων στις ΗΠΑ θα διαρκέσει 12 μήνες.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου