Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Βελγικές Μυστικές Υπηρεσίες: ο ισλαμισμός του Ερντογάν η νούμερο 1 απειλή

Στην ετήσια έκθεσή τους, οι Βελγικές Μυστικές Υπηρεσίες κατέταξαν τον ισλαμισμό και τις μορφές του που προωθεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντρογάν και το κόμμα του, ως τον κύρια απειλή για την χώρα.

Οι Βελγικές Μυστικές Υπηρεσίες θεωρούν τον θρησκευτικό εξτρεμισμό μία από τις τρεις πιο σοβαρές απειλές για την ασφάλεια της χώρας, μαζί με την ακροδεξιά και τους αυξανόμενους Κινέζους στρατιωτικούς που σπουδάζουν στα Βελγικά Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Μαντχαλισμός, ένα παρακλάδι του Σαλαφισμού, που βασίζεται στη διδασκαλία του Σαουδάραβα Rabee al-Madkhali που είναι σε ευθεία συνεννόηση με την Μουσουλμανική Αδελφότητα και συνδέεται με τρομοκρατικές οργανώσεις στις Αραβικές χώρες, εξαπλώνεται και στο Βέλγιο, μαζί με τον Τουρκικό Ισλαμισμό.

Στην έκθεση επίσης αναφέρεται πως ο άνδρας της Muriel Degauque, που ήταν η πρώτη τρομοκράτης αυτοκτονίας στην Ευρώπη, σχετίζεται με τον Μαντχαλισμό. Οι Ισλαμιστές αυτοί καταδικάζουν το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα, αλλά δεν απορρίπτουν την ιδέα ενός ιερού πολέμου (τζιχάντ) που θα ελέγχεται από πολιτικούς.

Η κίνηση αυτή είναι ολοκληρωτική, ρατσιστική και αντιδημοκρατική, σύμφωνα με την έκθεση, επειδή προσπαθεί να απομονώσει τις οικογένειες από τον γενικό πληθυσμό του Βελγίου. Θεωρείται «σοβαρότατη απειλή συνύπαρξης». Οι άνδρες αυτής της «σέχτας» αφήνουν μακριά μούσια και ντύνονται με αραβικά παραδοσιακά ενδύματα. Οι γυναίκες φοράνε ενδύματα που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα εκτός από το πρόσωπο, ή νικάμπ που καλύπτουν μερικώς το πρόσωπο.

Το κυβερνών κόμμα AKP της Τουρκίας προσπαθεί να ισλαμοποιήσει την κοινωνία μέσω πολιτικών δρόμων και έχει στενές επαφές με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, δημιουργώντας τον Τουρκικό Ισλαμισμό του Ερντογάν, αναφέρεται στην έκθεση των Βελγικών Μυστικών Υπηρεσιών.

Έχει παρατηρηθεί «μια αυξανόμενη εξαφάνιση των ιδεολογικών συνόρων» μεταξύ του Ιδρύματος Diyanet, που συνδέεται με την Τουρκική Αρχή – Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, με διάφορες Ισλαμικές σέχτες και Ισλαμιστικά πολιτικά κινήματα όπως το National Viewpoint, του οποίου οι ιδρυτές αποχώρησαν από το AKP.

Η ιδεολογία του National Viewpoint, που έχει καταδικαστεί από το Ίδρυμα Diyanet ως εξτρεμιστική, έχει αυξήσει την επιρροή της στην Τουρκική κοινωνία του Βελγίου μέσω δράσεων σε σχολεία του Βελγίου που χρηματοδοτούνται από την Βελγική Ισλαμική Ομοσπονδία.

Η Βελγική Ισλαμική Ομοσπονδία έχει πει πως η Μουσουλμανική Αδελφότητα συνεχίζει την καμπάνια διήθησης των Βελγικών κομμάτων και υποστηρίζει υποψηφίους που ευνοούν τον Ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας, καταλήγει η έκθεση.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Με πληροφορίες από τα Ahval και Le Libre

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου