Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Σκληρή στάση τηρεί η Βουλγαρία κατά Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Δεν έχει σημασία εάν είσαι «φτωχός» σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά κριτήρια. Σημασία έχει να υπερασπίζεσαι τα Εθνικά σου συμφέροντα, ανεξάρτητα από το τι λένε οι «εταίροι» σου.

Η «μικρή» και «φτωχή» Βουλγαρία έχει υψώσει το ανάστημά της και ΑΠΑΙΤΕΙ από τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, να αλλάξουν στάση σε οτιδήποτε την ενοχλεί, εάν θέλουν να συνεχιστούν οι ενταξιακές τους διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία απαιτεί από τη Σερβία να παραχωρήσει περισσότερα δικαιώματα στη Βουλγαρική μειονότητα που ζει στα σύνορα Σερβίας – Βουλγαρίας, για να ανοίξουν νέα ενταξιακά κεφάλαια.

Ο Σέρβος Πρωθυπουργός αντέδρασε λέγοντας πως ενώ η Βουλγαρία αρνείται να αποδεχτεί την ύπαρξη οποιασδήποτε εθνικής μειονότητας στην επικράτειά της, απαιτεί από τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν Βουλγαρικές μειονότητες.

Η Σερβία αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα, όπως το θέμα μετακίνησης εργατών στις Ευρωπαϊκές χώρες. Ενστάσεις έχουν η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Δανία και η Σουηδία.

Θυμίζουμε πως η Βουλγαρία κρατά σθεναρή στάση απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία σε σχέση με την ταυτότητα και τη γλώσσα της χώρας. Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται την ύπαρξη «Μακεδονικού» έθνους και «Μακεδονικής» γλώσσας, υποστηρίζοντας πως το κράτος αυτό αποτελείται από Βούλγαρους που μιλάνε μια Βουλγαρική διάλεκτο, ενώ υπάρχουν και θέματα «κλοπής» ηρώων της πρόσφατης κοινής ιστορίας μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Επίσης, η Βουλγαρία απαιτεί από την Αλβανία να αναφέρεται στους πολίτες της που ζουν στην Ανατολική Αλβανία και κατάγονται από την Βόρεια Μακεδονία ως Βούλγαρους και όχι ως Βορειομακεδόνες.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από τη Republika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου