Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Συνασπισμός 5 χωρών κατά Τουρκίας – Λιβύης

Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία θεωρούν παράνομο του μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψε η Τουρκία με τον Λίβυο υποτακτικό της, ενώ εμμέσως πλην σαφώς θέτουν θέμα νομιμότητας της κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σαράζ.

Με κοινή διπλωματική επιστολή, που επιδόθηκε στις 9 Ιουλίου στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, οι μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας, παραθέτουν με κάθε λεπτομέρεια τους νόμιμους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να εγγραφεί στον κατάλογο με τις διεθνείς συνθήκες το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Νοεμβρίου 2019, μεταξύ της Τουρκίας και της «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» (GNA) της Λιβύης του Φαγιέζ αλ Σαράζ, που οριοθετεί τις θαλάσσιες περιοχές στη Μεσόγειο, καταπατώντας κάθε λογική και το Διεθνές Δίκαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΗΕ δεν προτίθεται να εγγράψει το μνημόνιο πριν από το Σεπτέμβριο.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην επιστολή, οι βασικοί λόγοι για τους οποίου δεν πρέπει να εγγραφεί το μνημόνιο Τουρκίας – GNA στον κατάλογο με τις διεθνείς συνθήκες είναι:
1. Δεν εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο είναι και το μόνο εκλεγμένο από τον λαό της Λιβύης, ενώ έχει δηλώσει πως δεν το αναγνωρίζει,
2. η κυβέρνηση της Λιβύης (του Σαράζ) επί της ουσίας δεν υφίσταται και δεν είναι πλέον αναγνωρισμένη επειδή η σύσταση του προεδρικού συμβουλίου είναι ατελής μετά από παραιτήσεις μελών και δεν αντιπροσωπεύει όλες τις περιοχές της Λιβύης.

Δεν θα θέλαμε να σας κουράσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες για την επιστολή.
Εάν επιθυμείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες, μπορείτε στο Hellas Journal.

Το ότι 5 σημαντικές χώρες, οι τρεις εκ των οποίων επηρεάζονται άμεσα από το παράλογο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος) αλλά και δύο σημαντικές χώρες όπως το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία συντάσσονται, συνυπογράφουν την αίτηση μη καταγραφής του μνημονίου από τον ΟΗΕ, δείχνει πως η στάση της Τουρκίας και του υποτακτικού της Σαράζ έχουν ξεπεράσει τα όρια ανοχής της διεθνούς κοινότητας.

Θα ήταν ευχής έργο, εάν την επιστολή αυτή συνυπέγραφαν και μερικές σημαντικές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, καθώς έτσι θα εκφραζόταν έμπρακτα η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, τα συμφέροντα των οποίων παραβιάζει συστηματικά η Τουρκία.

Ας ελπίσουμε πως η Ελληνική και η Κυπριακή διπλωματία θα αναγκάσουν όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την ίδια την ΕΕ να συντάξουν και να καταθέσουν στον ΟΗΕ μια παρόμοια επιστολή, όπου θα ζητείται όχι μόνο η μη καταγραφή του μνημονίου αυτού στα πρακτικά του ΟΗΕ, αλλά η κατάργησή του ως παράνομου και στερούμενου νομικής υπόστασης.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου