Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Τουρκία: 76 τζαμιά μετατράπηκαν σε εκκλησίες στην Ελλάδα

Στη λογική του παραλόγου οι Τούρκοι που υποστηρίζουν ότι 76 τζαμιά μετατράπηκαν σε εκκλησίες στην Ελλάδα και 329 Οθωμανικά κτίρια στην Ευρώπη μετατράπηκαν σε εκκλησίες.

Σύμφωνα με τη λογική των Τούρκων, αφού μετατράπηκαν τα Οθωμανικά κτίρια σε εκκλησίες, έχουν το δικαίωμα να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί. Αυτή είναι η συλλογιστική που ακολουθεί η Τουρκία τον 21 αιώνα στο θέμα της απαράδεκτης εκ νέου μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Την περασμένη Τρίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «η Τουρκία απορρίπτει τα καταδικαστικά σχόλια της ΕΕ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί» και πρόσθεσε πως «στην Ισπανία υπάρχουν κάποια τζαμιά που μετατράπηκαν σε εκκλησίες. Θα έπρεπε να ζητήσουμε από την Ισπανία να τα μετατρέψει ξανά σε τζαμιά, αλλιώς την καταδικάζουμε;».

Η λογική του παραλόγου τον 21 αιώνα. Ας εξηγήσει κάποιος στον κ. Τσαβούσογλου πως οι όποιες μετατροπές τζαμιών σε εκκλησίες στην Ισπανία έγιναν πριν εκατοντάδες χρόνια, όταν οι διαμάχες μουσουλμάνων (κατακτητών) και χριστιανών (κατακτημένων) ήταν τόσο έντονες, που η απελευθέρωση έκανε τους κατακτημένους να θέλουν να εξαφανίσουν οτιδήποτε θύμιζε τον κατακτητή.

Σήμερα, τον 21 αιώνα, το να μετατρέπεις σε τζαμί μία εκκλησία αποτελεί την απόλυτη ένδειξη έλλειψης πολιτισμού και αποδοχής της θρησκείας του άλλου. Να είναι βέβαιος ο κ. Τσαβούσογλου πως σήμερα, τον 21 αιώνα, κανένας χριστιανός δεν θα δεχόταν να μετατραπεί σε εκκλησία το οποιοδήποτε τζαμί.

Δεν φτάνουν όμως οι ασυναρτησίες του κ. Τσαβούσογλου, εμφανίστηκε και ένας Τούρκος αρχιτέκτονας, ο Μεχμέτ Εμίν Γιλμάζ, που δήλωσε πως μετά από δεκαετή έρευνα σε 18 Ευρωπαϊκές χώρες, τις πρώην Τουρκοκρατούμενες / κατακτημένες από τους Οθωμανούς Ευρωπαϊκές χώρες, ανακάλυψε 329 Οθωμανικά κτίρια (μεταξύ αυτών και τζαμιά) να έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως τζαμιά, ισλαμικά μοναστήρια και ναοί (mosques, Islamic monasteries and shrines) έχουν μετατραπεί σε καμπαναριά στην Αλγερία, την Ουκρανία, την Κριμαία, την Γεωργία, την Αρμενία, την Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Κύπρο, την Κροατία, το Κοσσυφοπέδιο, την Βόρεια Μακεδονία, την Μολδαβία, την Ρουμανία, την Σερβία, την Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, στο Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία.

Φυσικά, η Αλγερία δεν είναι Ευρωπαϊκή χώρα ενώ συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία!

Στη Βουλγαρία, συνολικά 117 τζαμιά, 7 ισλαμικά μοναστήρια και ιερά και μια ισλαμική σχολή (madrasah) μετατράπηκαν σε εκκλησίες, ενώ 3 πύργοι ρολογιών μετατράπηκαν σε καμπαναριά.

Στην Κροατία 8 τζαμιά και ένας ιστορικός πύργος μετατράπηκαν σε εκκλησίες.

Στην Κριμαία 6 τζαμιά, ένα ιερό μετατράπηκαν σε εκκλησίες.

Στο Κοσσυφοπέδιο 1 τζαμί μετατράπηκε σε εκκλησία και 1 ρολόι σε καμπαναριό.

Στην Ουκρανία 2 τζαμιά μετατράπηκαν σε εκκλησίες και ο μιναρές σε καμπαναριό.

Στη Βόρεια Μακεδονία 3 τζαμιά, 2 ιερά και 2 πύργοι ρολογιών μετατράπηκαν σε εκκλησίες.

Στη Σερβία 15 τζαμιά και 2 ιερά μετατράπηκαν σε εκκλησίες.

Στη Γεωργία ένα τζαμί μετατράπηκε σε εκκλησία την περίοδο της Ρωσικής εισβολής.

Στο Αζερμπαϊτζάν ένα τζαμί μετατράπηκε σε εκκλησία την περίοδο της Ρωσικής εισβολής.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη 3 τζαμιά μετατράπηκαν σε εκκλησίες κατά την Αυστριακή εισβολή.

Στην Αλγερία 3 τζαμιά μετατράπηκαν σε εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Γαλλικής εισβολής.

Στην Αρμενία 2 τζαμιά μετατράπηκαν σε εκκλησίες.

Στη Μολδαβία 4 τζαμιά μετατράπηκαν σε εκκλησίες.

Στη Ρουμανία 5 τζαμιά μετατράπηκαν σε εκκλησίες.

Στην Ουγγαρία 23 τζαμιά, 5 ιερά, 1 λουτρό και 1 σχολείο μετατράπηκαν σε εκκλησίες. 

Ωστόσο οι Ούγγροι είναι το μόνο έθνος στην Ευρώπη που δεν μετέτρεψε καμία τουρκική αρχιτεκτονική σε εκκλησία, υποστηρίζει ο Γιλμάζ. Όλες οι μετατροπές συνέβησαν κατά τη διάρκεια της Αυστριακής εισβολής.

Στην Κύπρο (τη νότια Κύπρο όπως αναφέρεται στο κείμενο) γίνεται λόγος για ένα σιντριβάνι. Τι έπαθε άραγε το σιντριβάνι; Δεν μας λέει ο κ. Γιλμάζ...

Για την Ελλάδα, ο Μεχμέτ Εμίν Γιλμάζ υποστηρίζει πως μετατράπηκαν σε εκκλησίες 76 τζαμιά, 19 ιερά και ένας μιναρές. 


Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να μας κατονομάσει τις εκκλησίες αυτές ο κ. Γιλμάζ. Μήπως εννοεί εκκλησίες που είχαν μετατρέψει σε τζαμιά οι Τούρκοι και μετά την απελευθέρωση οι Έλληνες αποκατέστησαν τις εκκλησίες; Το πιο πιθανό μετά την απελευθέρωση θα ήταν να αφεθούν τα τζαμιά να γκρεμίσουν. Να μετατραπούν σε εκκλησίες, είναι μάλλον απίθανο. Αν όμως πράγματι συνέβη, αυτό έγινε τον 19 αιώνα και όχι τον 21.

Επίσης, ο κ Γιλμάζ κατηγορεί την Ελλάδα πως μετέτρεψε 5 μιναρέδες σε καμπαναριά και άλλαξε 101 αρχιτεκτονικά έργα.

Ο κ. Γιλμάζ είπε ότι τα Τουρκικά αρχιτεκτονικά έργα μετατράπηκαν για πολιτικούς και χωροταξικούς λόγους και πρόσθεσε:
«Τα μεγάλα μνημειώδη τουρκικά κτίρια και ειδικά οι μιναρέδες στα κέντρα των πόλεων θεωρούνται ως ο πρώτος στόχος και καταστράφηκαν λόγω του συμβολισμού της τουρκικής κυριαρχίας και του Ισλάμ. Είναι πολύ λυπηρό ότι σε ένα μόνο βράδυ στη Σόφια το 1878, καταστράφηκαν με δυναμίτη 7 μιναρέδες. Τα τζαμιά είναι τα κυρίως αρχιτεκτονικά μνημεία που μετατράπηκαν σε εκκλησίες. Έχω εντοπίσει 272 Τουρκικά και Αραβικά τζαμιά. Εκτός από τα τζαμιά, 36 μοναστήρια και ιερά μετατράπηκαν σε εκκλησίες. Υπάρχουν πύργοι ρολογιών που μετατράπηκαν σε καμπαναριά και μιναρέδες στους οποίους τοποθετήθηκαν καμπάνες».

Ένας πύργος στην Κροατία, η δεξαμενή ενός σιντριβανιού στη (Νότια) Κύπρο, μια περιοχή προσευχής στην Ελλάδα, μετατράπηκαν σε ορθόδοξες λατρευτικές περιοχές, πρόσθεσε ο Γιλμάζ.

«Μια εκκλησία χτίστηκε μέσα σε ένα χάνι στη Σερβία. Επομένως, δεν είναι μόνο τζαμιά, αλλά και μοναστήρια, ιερά, μιναρέδες, πύργοι, λουτρά, σιντριβάνια και εργαστήρια της τουρκικής αρχιτεκτονικής που μετατράπηκαν σε εκκλησίες» πρόσθεσε ο Μεχμέτ Εμίν Γιλμάζ.

Ο Τούρκος Αρχιτέκτονας είπε επίσης ότι αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως τρούλοι και καμάρες που αντικατοπτρίζουν την τουρκική αρχιτεκτονική καταστράφηκαν σκόπιμα και η αρχιτεκτονική των κτιρίων άλλαξε.

«Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο άλλαξαν οι τοίχοι, τους οποίους ονομάζουμε κύρια εξωτερικά τείχη, βλέπουν την qibla (κατεύθυνση προς Μέκκα) και δεν μπορούν να αλλάξουν, επιτρέποντάς μας έτσι να αναγνωρίσουμε τα τζαμιά που μετατράπηκαν. Ήμουν σε θέση να ταυτοποιήσω με αυτόν τον τρόπο το Τζαμί του Μουσταφά Πασά στη Βουδαπέστη» είπε ο Γιλμάζ.

Ο Γιλμάζ τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλο έθνος που να σέβεται τα αρχιτεκτονικά έργα περισσότερο από το τουρκικό έθνος:
«Οι Τούρκοι δεν ήταν ποτέ κλειστοί σε παλιούς πολιτισμούς και γι’ αυτό δεν παρεμβαίναμε ποτέ στα αρχιτεκτονικά στοιχεία των κτιρίων που μετατράπηκαν σε τζαμιά. Το καλύτερο παράδειγμα για αυτό είναι το τζαμί της Αγίας Σοφίας. Το κάνουμε στην Αγία Σοφία από το 1453, χωρίς να παρεμβαίνουμε στα χαρακτηριστικά της εκκλησίας. Προσθέσαμε μόνο mihrab, minbar (ισλαμικά στοιχεία) και μιναρέδες. Όταν την κοιτάζετε απ’ έξω, μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ότι ήταν κάποτε εκκλησία ... Ωστόσο, τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των τζαμιών που οι Ευρωπαίοι μετέτρεψαν σε εκκλησίες έχουν αλλάξει εντελώς».

Το βιβλίο του Μεχμέτ Εμίν Γιλμάζ από την έρευνά του μεταξύ 2010-2020, Turkish Works Convertted Into Churches θα δημοσιευθεί σύντομα.

Ειλικρινά θα θέλαμε πάρα πολύ να διαβάσουμε το βιβλίο αυτό και να δούμε ποια είναι τα 76 τζαμιά που μετατράπηκαν σε εκκλησίες στην Ελλάδα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου