Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας

Την άμεση αντίδραση της Ελλάδας προκάλεσε η νέα πρόκληση της Τουρκίας που μέσω NAVTEX ανακοινώνει την πρόθεσή της για έρευνες στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια και ανατολικά του Καστελόριζου.

Συγκεκριμένα, η ΝAVTEX που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας ορίζει ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες από 21 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου σε περιοχή που βρίσκεται νότια και ανατολικά του Καστελόριζου.

Μετά τον απόπλου 10 πολεμικών πλοίων της Τουρκίας από το ναύσταθμο του Ακσάζ, ανακλήθηκαν οι άδειες των στρατιωτικών, ενημερώθηκαν οι εθνοφύλακες και οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας βρίσκονται σε επιφυλακή.

Σήμερα, στις 14:23 ζεύγος Τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Καστελόριζο και την Στρογγύλη στα 12.500 πόδια, ενώ στις 14:56 πέταξαν και πάλι πάνω από το Καστελόριζο (Μεγίστη) στα 29.000 πόδια.



Αυτά συμβαίνουν την ώρα που έδεσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το Αμερικανικό πλοίο Endurance που μεταφέρει την 101 Αμερικανική Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού και θα αναπτύξει στην Ευρώπη περίπου 2.000 άτομα προσωπικό, 50 ελικόπτερα Black Hawk, 4 Chinook, 25 Apache και περισσότερα από 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κοντέινερ.


Επίσης, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι η Τουρκική Navtex εκδόθηκε ενώ στην Αθήνα βρίσκεται ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και η Γερμανία δηλώνει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες. Ο κ. Μάας επισήμανε ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις όσο η Τουρκία ασκεί αυτή την πολιτική.

Στο μεταξύ, επιστολή 70 ευρωβουλευτών από όλες τις Πολιτικές Ομάδες πλην ακροδεξιάς, δόθηκε στον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ. Στην επιστολή οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και την στρατιωτική της δράση και ζητούν την ανάληψη στοχευμένων δράσεων έναντι των παραβιάσεων των δημοκρατικών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Όσον αφορά την στάση της Τουρκίας στη Μεσόγειο και την στρατιωτική εισβολή της με βομβαρδισμούς περιοχών που κατοικούνται από Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ και τη Βόρεια Συρία, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν πως «απέναντι σε τόση επιθετικότητα, ακόμη και προς την ίδια την ΕΕ, δεν μπορούμε να παραμείνουμε παθητικοί», τονίζοντας ότι «η Κομισιόν δεν πρέπει να ανεχθεί αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες κατά όλων των δημοκρατικών κανόνων του Εθνικού και του Διεθνούς Δικαίου».

Οι ευρωβουλευτές ζητούν «την ανάληψη δράσεων κατά του εξαιρετικά αυταρχικού καθεστώτος που έχει δημιουργήσει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη βοήθεια των υπερεθνικιστών συμμάχων του και σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, τη λήψη οικονομικών και στοχευμένων κυρώσεων καθώς και άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων που θα βοηθήσουν να τερματιστούν οι βομβαρδισμοί, η συστηματική και οργανωμένη καταστολή στο εσωτερικό της Τουρκίας και οι επιθέσεις κατά του Διεθνούς Δικαίου».

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες. Όπως τόνιζαν σήμερα το πρωί σε συνεντεύξεις τους στην τηλεόραση όλοι οι σοβαροί Έλληνες πολιτικοί, στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι (ναι, υπάρχουν και σοβαροί), η Ελλάδα είναι μόνη της και απαιτείται Εθνική ομοψυχία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου