Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Μουφτής Κομοτηνής: Δεν υπάρχει λόγος να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Μιλώντας της γλώσσα της λογικής, ο νόμιμος Μουφτής Κομοτηνής, Σοφολογιότατος Χαλήλ Τζιχάντ, δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία.

Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος, ο Μουφτής Κομοτηνής είπε τα αυτονόητα, πως η Αγία Σοφία χτίστηκε ως Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία και η μετατροπή της σε τζαμί δεν εξυπηρετεί κανέναν. Αντιθέτως, η μετατροπή της σε τζαμί αποτελεί πρόκληση για τους Χριστιανούς και θα διχάσει τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους.

«Η Αγία Σοφία είναι Χριστιανικός ναός, το δηλώνει και το όνομά της, δεν χρειάζεται αυτή η επέμβαση για να γίνει τζαμί. Θα είναι παράξενο αν γίνει η Αγία Σοφία τζαμί. Η Κωνσταντινούπολη έχει πολλά τζαμιά. Δεν θα πρέπει αυτή η εξέλιξη να προκαλέσει δύσκολες καταστάσεις ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για προκλητική απόφαση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαλήλ Τζιχάντ.

Ας ελπίσουμε πως τα σοφά λόγια του Μουφτή, που μίλησε τη γλώσσα της κοινής λογικής, δεν θα του δημιουργήσουν προβλήματα (ο νοών νοείτω).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters η UNESCO, στον κατάλογο της οποίας ανήκει η Αγία Σοφία ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, γνωστοποίησε πως οποιαδήποτε αλλαγή στην χρήση – ιδιότητα – κατάσταση – status της Αγίας Σοφίας, θα πρέπει να ελεγχθεί από την επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την UNESCO αφού η Αγία Σοφία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και είναι μουσείο, απορρέουν σχετικές δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Για τον λόγο αυτό, εάν ένα κράτος θέλει να προβεί σε αλλαγές, θα πρέπει αυτές να μην υποβιβάζουν την καταπληκτική παγκόσμια αξία του μνημείου. Για κάθε αλλαγή χρήσης, θα πρέπει να ενημερώνεται εγκαίρως η UNESCO και να εξετάζεται το ζήτημα από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, καταλήγει η ανακοίνωση.

Όπως γράψαμε στο άρθρο μας της Πέμπτης 11 Ιουνίου 2020, ας μετατρέψουν οι Τούρκοι την Αγία Σοφία σε τζαμί. Ας το κάνουν. Κάθε φορά όμως που ο Ιμάμης θα ψέλνει στοίχους από το Κοράνιο, ο Χριστός και η Παναγία θα τους κοιτάνε από ψηλά, από τους τρούλους της Αγίας Σοφίας. Τότε, οι Τούρκοι θα θυμούνται, πως ο χώρος δεν τους ανήκει, πως ο χώρος δεν είναι τζαμί, αλλά Χριστιανική Εκκλησία, αφιερωμένη στην Σοφία του Θεού.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου